Kwiatekx 0 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2009 Witam. Mam problem: potrzebuje przekierować przychodzącą pocztę na serwer do skryptu PHP (w którym to ma być wiadomość obrobiona). W tej chwili zaciągnąłem do tego plik /etc/aliases i wklepałem: "mail: "|/usr/bin/php5-cgi /var/www/mail.php"". Alias "puka" do skryptu - skrypt się wykonuje, jednak na żadnym wejściu nie widzę w skrypcie PHP treści wiadomości. Macie może pomysł jak coś takiego zrealizować? Może jakoś za pomocą procmaila? Jeszcze myślałem, żeby zostawić ten alias, on by odpalał skrypt, w międzyczasie wiadomość by się zapisywała na serwerze w jakieś skrzynce a skrypt by sobie ją po jakimś POP3 pobierał, ale to takie trochę na około :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Maj 7, 2009 W regułkach procmaila też można dać forward do php poprzez |php skrypt.php Jednak z moich testów (ale to było 2 lata temu) w PHP nijak nie udało mi się dostać do treści wiadomości - jedynie do samych jej nagłówków. W końcu do tego celu użyłem bodaj Perla, gdzie wiadomość była w normalnym stdin. A drugie wyjście - ustawiasz normalne konto pocztowe na ten adres, a w cronie dodajesz powiedzmy z interwałem 5min poolera, który zaloguje się via IMAP na konto, odczyta wiadomości, przeparsuje je do zrozumiałej postaci (polecam rozszerzenie PECLowe mailparse) i wrzuci do jakiejś bazy danych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach