Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2009 Witam. Przejrzałem kilka wątków na forum. Pogooglałem trochę.. I zastanawiam się nad wyborem bazy danych dla w miare dużego portalu. Liczymy na jakieś 10k - 15k odwiedzin dziennie. Baza powinna być stabilna i wydajna. No i w miare skalowalna. Nie wykluczam także możliwości użycia wyzwalaczy czy procedur. Portal będzie napisany w Javie, może użyje Hibernate do tego. Zastanawiałem się pomiędzy MySQL i PostgreSQL - bardziej na korzyść pgsql. Jakie jest Wasze zdanie? Na Oracle narazie nas nie stać Wszystko będzie na serwerze z prockiem C2D 2,66 z 4 gb ramu, dyski sata w raid 1. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość RuFiK Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2009 oracle Bardzo fajna sprawa .... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2009 heh domyślam się że fajna sprawa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ktoś 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2009 Polecam postgresql'a w wersji 8.3 - na prawdę spory skok wydajności wobec poprzednich wersji i mysql'a który trochę stoi w miejscu... Więcej: http://www.2ndquadrant.com/download/Postgr...ance_Update.pdf Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2009 Do takich zastosowań też polecam pgSQL. A oracle... Fajnie to wygląda w Szpitalu DJ w warszawie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2009 myśle że postgres będzie dobrym wyborem jak narazie.. w miare rozwoju będzie można pomysleć o oracle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ktoś 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2009 w miare rozwoju będzie można pomysleć o oracle Nie ma sensu strzelać z armaty do muchy (bez urazy ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2009 spoko.. PostgreSQL 8.3.7 zainstalowany Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Kwiecień 24, 2009 oracle Bardzo fajna sprawa .... Oracle w ogóle się do tego nie nadaje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mzygmunt 0 Zgłoś post Napisano Maj 5, 2009 Mysle ze ponizszy arytykul jest wart uwagi : http://2bits.com/articles/benchmarking-pos...-drupal-5x.html Poniekad mozna przyjac ze drupal odpowiada duzemu portalowi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Miłosz 2311 Zgłoś post Napisano Maj 5, 2009 hmm... no ciężko teraz zdecydować którą baze wybrać ale nadal jestem za postgresem 8.3.7 natknąłem się jeszcze na takie coś: http://dimitrik.free.fr/blog/archives/04-0...html#2009-04-21 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Maj 5, 2009 Przecież cała ta dyskusja jest bez sensu... Portal z 10-15k odwiedzin dziennie możesz spokojnie postawić na home, nie mówiąc juz o tym, że skoro będzie on napisany w Javie, to nie baza danych będzie wąskim gardłem... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach