Tomek256 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 Witam Jestem początkujący i szukam pomocy w rozwiązaniu poniższego problemu. Map przykładowo stronę strona.pl/kontakt.php Jak zrobić aby adres wyglądał tak strona.pl/kontakt lub strona.pl/kontakt/ Proszę o pomoc i z góry dziękuje Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość RuFiK Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 mod rewrite / htaccess pzdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomek256 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 mod rewrite / htaccess pzdr. Czy mogę prosić o przykład . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 Czy mogę prosić o przykład . google.pl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 Wy to jesteście pomocni, jak nie wiem :| RewriteEngine on RewriteBase / RewriteRule ^([a-z]+)$ index.php?page=$1 [L] Dzięki temu adres www.adres.pl/kontakt będzie odwoływał się faktycznie do www.adres.pl/index.php?page=kontak Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 Wy to jesteście pomocni, jak nie wiem :| RewriteEngine on RewriteBase / RewriteRule ^([a-z]+)$ index.php?page=$1 [L] Dzięki temu adres www.adres.pl/kontakt będzie odwoływał się faktycznie do www.adres.pl/index.php?page=kontak BlueMan ale to było wałkowane milion razy..wpisujesz nawet w goglach "przyjazne linki" i pełno artykułów. A jeszcze się pojawiają takie tematy.. Jak nie chcesz pomagać innym to po prostu lepiej nic nie pisz! Szkoda naszego wzroku na odpowiedzi typu google.pl :/ Blue Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomek256 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 BlueMan ale to było wałkowane milion razy..wpisujesz nawet w goglach "przyjazne linki" i pełno artykułów. A jeszcze się pojawiają takie tematy.. Przepraszam ale nie każdy od urodzenia jest profesjonalistą. Naśmiewać się jest łatwiej niż coś wytłumaczyć... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość RuFiK Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 @Tomek256 Nie przejmuj się Malas już taki jest ... od urodzenia Tomku jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pisz i się nie przejmuj ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomek256 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 @Tomek256Nie przejmuj się Malas już taki jest ... od urodzenia Tomku jak masz jeszcze jakieś pytania to śmiało pisz i się nie przejmuj ... Mam jeszcze jedno pytanie Czy można mieć stronę na serwerze np. kontakt.htm ale napisaną w php i co z robić aby działało to php. Podobno strony z końcówką .htm są lepiej tolerowane przez wyszukiwarki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ktoś 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 Dokładnie na tej samej zasadzie Tutaj masz to opisane: http://www.sprawnymarketing.pl/artykuly/mod-rewrite/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 Lepiej będzie jak zrobisz kontakt.php a dzięki mod_rewrite utworzysz adres kontakt.html. Bo inaczej trzeba grzebać w ustawieniach serwera. Jeśli nie masz dostępu do plików konfiguracyjnych apache, to nie zrobisz, aby HTML mógł być interpretowany przez parser PHP Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomek256 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 Dokładnie na tej samej zasadzie Tutaj masz to opisane: http://www.sprawnymarketing.pl/artykuly/mod-rewrite/ Właśnie tego szukałem. Bardzo dziękuje i przepraszam za kłopot Lepiej będzie jak zrobisz kontakt.php a dzięki mod_rewrite utworzysz adres kontakt.html. Bo inaczej trzeba grzebać w ustawieniach serwera. Jeśli nie masz dostępu do plików konfiguracyjnych apache, to nie zrobisz, aby HTML mógł być interpretowany przez parser PHP Mam jeszcze jedno pytanko co powoduje "-" przed opcją Indexes ? Options -Indexes Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ktoś 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 Blokuje wyświetlanie zawartości katalogu. Tzn jeżeli masz w / pliki krokodyl.html aligator.html i kajman.png a nie masz index.html to z Options +Indexes wyświetli Ci listę tych plików zaś Options -Indexes nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Kwiecień 17, 2009 RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} (.*)\.htm RewriteRule ^(.+)\.htm(\?.*)? $1.php$2 [E=WasHTML:yes] RewriteCond %{ENV:WasHTML} ^yes$ RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteRule ^(.+)\.php(\?.*)? $1.htm$2 Przepisze wszystkie php na htm. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach