northwest 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2009 Witam serdecznie, mam takie polecenie (uruchamianie programu napisanego w .NET poprzez MONO) mono /home/aplikacje/a.exe chciałbym to uruchomić jako proces, w tle... tak żeby po zamknięciu sesji w putty program dalej pracował. Próbowałem takim poleceniem: screen -A -m -d -S mono /home/aplikacje/a.exe ale niestety nie działa... Wie ktoś może dlaczego? Z góry dziękuje za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2009 Sprubój tego. Uruchomienie aplikacji mono /home/aplikacje/a.exe Uruchomienie aplikacji w tle mono /home/aplikacje/a.exe & Uruchomienie aplikacji w tle i niewypisywanie komunikatów mono /home/aplikacje/a.exe 2>/dev/null & Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Marzec 25, 2009 zadziałało to: screen -A -m -d -S `mono /home/aplikacje/a.exe` chyba działa )) mam jeszcze parę pytań w związku z tym: 1. Jak sprawdzić czy mój ww program jest uruchomiony (da się jakoś wyświetlić informacje o nim, o zajmowanej przez niego pamięci itp)? 2. Jak "zabić" aplikację? 3. Czy da się zrobić jakiś automat, który sprawdzałby czy aplikacja jest uruchomiona - i w przypadku gdyby nie była, to uruchamiałby ją? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 1. Komenda ps aux |grep a.exe wyświetli Ci czy jest proces który zawiera w nazwie a.exe, wyświetlenie wszystkich procesów to ps aux 2. Po wyświetleniu procesu bierzesz nr PID i wpisujesz kill -9 PID 3. Tak, oczywiście: #!/bin/bash APP="a.exe" SKRYPT=`mono /home/aplikacje/a.exe` if [ ! `ps aux |grep $APP` ]; then $SKRYPT fi Skrypt dopisujesz do cron'a. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 czyli coś takiego: crontab -e i to do crona? co jaki czas to będzie się sprawdzało? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 http://pl.wikipedia.org/wiki/Crontab Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 /etc/cron.hourly - skrypty wykonywane co godzinę a jakbym chciał sprawdzać co 3 minuty to do którego katalogu skopiować ten skrypt? /etc/cron.d ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 na konsoli wpisz: crontab -u users -e i wpisz */03 * * * * sciezka do skryptu >/dev/null 2>&1 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 oki, wkleiłem ten plik ze skryptem i dodałem takiego cron taba: */03 * * * * /home/aplikacje/system.sh >/dev/null 2>&1 da się jakoś sprawdzić czy to działa? ps. da się zrobić powiadamianie email o uruchomieniu aplikacji przez skrypt? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 Dopisz do skryptu, że przy działaniu ma wykonywać dodatkowe procedury np wysyłyać e-maila czy chociaż zwykłe: echo "skrypt działa" >> moj_skrypt.txt Poczytaj o crontab'ie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 oki, wkleiłem ten plik ze skryptem i dodałem takiego cron taba:*/03 * * * * /home/aplikacje/system.sh >/dev/null 2>&1 da się jakoś sprawdzić czy to działa? ps. da się zrobić powiadamianie email o uruchomieniu aplikacji przez skrypt? Jak pozbędziesz się tego beznadziejnego >/dev/null 2>&1 na końcu, to wszystko co wyprodukuje skrypt będzie wysyłane do właściciela cron'a. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 jest może jakis log, czy coś które mówi czy ww kod działa, czy też nie?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 26, 2009 jest może jakis log, czy coś które mówi czy ww kod działa, czy też nie??Jak nie sypie błędami to znaczy, że działa Zresztą zabij swoją aplikację to się przekonasz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Marzec 27, 2009 niestety ten skrypt: #!/bin/bash APP="a.exe" SKRYPT=`mono /home/aplikacje/a.exe` if [ ! `ps aux |grep $APP` ]; then $SKRYPT fi wywołany: crontab -u root -e */01 * * * * /home/aplikacje/system.sh >/dev/null 2>&1 nie działa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
northwest 0 Zgłoś post Napisano Marzec 30, 2009 qurcze, nie wiecie może dlaczego to nie działa?? :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach