Gość Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2009 Cześć, Pracodawca kazał mi zrobić wstępne rozeznanie na temat zaimplementowania systemu kart czipowych jako klucza do drzwi.. Google wywala milion różnych rzeczy, bo słowa 'karta', 'chip', 'czip' to wielotematyczne pojęcia.. dotarłem na razie do firm, które produkują te karty, a my chcemy mieć u siebie takie ustrojstwo, które pomoże swobodnie manipulować tymi kartami (programować). Czy ktoś z forumowiczów wie coś i może podać namiary na firmę, która może sprzedać generator czy tam terminal do kodowania kart? Wiem, że pewnie będzie jakaś różnica między kartami czipowymi a zwykłymi plastikami (spotkałem takie na Zachodzie w hostelach i w punktach ksero w Polsce)... interesuje mnie wszystko związane z wprowadzeniem takiego systemu. z góry dzięki za cokolwiek, Miłosz / Sponsi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2009 http://www.biometria.pl/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2009 Do otwierania drzwi znacznie lepsze od chipów będą karty zbliżeniowe Unique. A dostać je można nawet na Allegro (czytniki sterujące ryglem też ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2009 Najdmen niezupełnie o to mi chodziło... na razie jeszcze chodzi mi o tradycyjne karty... Fiercio... a żeby to było unikalne dla użytkownika i czytnik był w stanie zapamiętać jakieś informacje, np. kiedy kto gdzie jak? heh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jurdziol 0 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2009 W mojej firmie jest wykorzystywane rozwiazanie iClass firmy HID: http://www.hidglobal.com/technologyGeneral.php?id=2 Dziala bardzo sprawnie Powinien byc jakis polski partner. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2009 yhm no to polecam HID u nas na zakładzie także on występuje. I programują nam dostęp do pomieszczeń nawet w innych miastach. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 19, 2009 Sama karta Unique to tylko właściwie identyfikator jest. Cała jej siła zależy od backendu, który za nią stoi. Może to być prosty kontroler, który pobierze adres i sprawdzi, czy jest dozwolony i otworzy rygiel, a może być cały system zaawansowanej kontroli dostępu, jak np. SATELowy - http://www.elektron.krakow.pl/oferty,492,a...epu_satel_.html Czytniki podłączamy do głównego kontrolera, który to już o wszystko dba i wszystko rejestruje. A co do chipów - to one nadają się jedynie tam, gdzie nie będą często wyciągane, bądź tam, gdzie jest potrzebny jakiś zaawansowany kryptoprocesor (np. do certyfikatów/podpisów cyfrowych). W zastosowaniach kontroli dostępu ni to wygodne (wyjmuj sobie kartę i wkładaj za każdym razem, jak chcesz wejść), ni to niezawodne (czasami styki czytnika potrafią się wyrobić). PS: Nie muszą być nawet karty Unique - popularne ostatnio są też breloczki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach