internecik 4 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2009 Pytanie teoretyczne: czyją własnością są posty na forum? Czy jako autor wiadomości mam prawo do żądania całkowitego ich usunięcia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2009 Kwestia regulaminu forum. Przy odpowiednim jego sformułowaniu posty będą oczywiście Twoją własnością, ale nie będziesz mógł domagać się ich usunięcia (tzw. udzielenie wyłącznej i niewygasającej licencji). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
internecik 4 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2009 Jak mógłby wyglądać taki punkt w regulaminie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ktoś 0 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2009 Jak mógłby wyglądać taki punkt w regulaminie? Poczytaj sobie regulamin wrzuty, istny majsersztyk prawny Oni biorą taką licencję na pliki dodawane do wrzuty, ale pod kontem prawnym jest to dobrze napisane - można się wzorować. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2009 Przykładowo np. w AOL: http://www.aol.pl/ogolne/zasady/ Punkt zatytułowany Treści. Pierwszy akapit to właśnie udzielenie takiej licencji, reszta to swoiste zabezpieczenia przeciw nielegalnym treściom. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2009 Nieco z innej beczki, na jednym z forów administrator wymyślił że raz założone konta nie będą kasowane na życzenie użytkownika tylko blokowane. Nie jest to przypadkiem łamanie ustawy o ochronie danych osobowych ? Bo mam prawo żądać chyba od admina żeby całkowicie skasował moje konto. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2009 Nie jest to przypadkiem łamanie ustawy o ochronie danych osobowych ? Jeśli konto to zawiera dane osobowe (w rozumieniu Ustawy) to jest to łamanie. W przeciwnym wypadku (czyli 99% kont na forach internetowych) jak najbardziej nie jest i właściciel może robić z nimi co tylko zechce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2009 nick, imie, zainteresowania, mail, gg, miejsce zamieszkania, generalnie wszystko poza adresem domowym i kodem pocztowym. Nie ma jakiegoś bata na takiego admina ? Mam konto i chce żeby było ono skasowane bo taki mam kaprys. Można jakoś wymusić na adminie takie coś ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 18, 2009 nick, imie, zainteresowania, mail, gg, miejsce zamieszkania To nie są dane osobowe. Więc nie można. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach