Kornel 0 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2009 Witajcie, Podczas przeglądania forum nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, mianowicie - czy od rachunków z Hetzner.de można odliczać wykazany tam 19% VAT? Posiadam VAT EU ale księgowa się upiera, że VATu za tą usługę nie mogę sobie odliczyć. Całość zaliczam w koszta ale przyznam, że przy 3 serwerach trochę boli mnie brak możliwości odliczania VATu. Zatem - można, czy nie można ? Pozdrawiam Kornel Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2009 Nie chcę ew. wprowadzić w błąd gdyż nie zajmduje sie księgowością ale z tego co pamiętam: - podajesz hetzner, VAT UE, wystawiają faktury bez ich vat 19% - Ty wystawiasz dokument wewnętrzny z doliczonym PL 22% vatem i potem sobie go odliczasz lub coś podonego Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Marzec 9, 2009 Nie można ponieważ masz fakturę z VAT 0 % zauważ że pomniejszają Ci cenę o 19% jeżeli masz nip EU. Musisz takiego sprzedawcę przy każdej fakturze weryfikować przez odpowiednią komórkę w urzędzie (dostaje się na maila potwierdzenie że jest firmą unijną i istnieje). Natomiast od sprzedaży związanej z tym produkttm trzeba odprowadzić normalny Polski VAT. Czyli generalnie masz od dochodowego ale nie VAT - w 100% też normy prawnej Ci nie podam ponieważ robi to za mnie księgowa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
przemon 35 Zgłoś post Napisano Marzec 10, 2009 Nie można ponieważ masz fakturę z VAT 0 % zauważ że pomniejszają Ci cenę o 19% jeżeli masz nip EU. Musisz takiego sprzedawcę przy każdej fakturze weryfikować przez odpowiednią komórkę w urzędzie (dostaje się na maila potwierdzenie że jest firmą unijną i istnieje). Natomiast od sprzedaży związanej z tym produkttm trzeba odprowadzić normalny Polski VAT. Czyli generalnie masz od dochodowego ale nie VAT - w 100% też normy prawnej Ci nie podam ponieważ robi to za mnie księgowa To nie jest faktura 0% tylko n/p. Hetzner pomniejsza (a w zasadzie nie nalicza) Ci 19% Niemieckiego podatku VAT, bo jest to transakcja wewnątrzwspólnotowa i ty jako nabywca masz obowiązek rozliczyć się z podatku VAT w kraju w którym prowadzisz działalność wg stawek zgodnych z ustawą. Wystawiasz fakturę (ty lub księgowa) wewnętrzną i naliczasz podatek VAT 22%. Taką fakturę wrzucasz w koszty jak każdą inną fakturę. Kolega Adrian dobrze pamięta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Marzec 10, 2009 To nie jest faktura 0% tylko n/p. Hetzner pomniejsza (a w zasadzie nie nalicza) Ci 19% Niemieckiego podatku VAT, bo jest to transakcja wewnątrzwspólnotowa i ty jako nabywca masz obowiązek rozliczyć się z podatku VAT w kraju w którym prowadzisz działalność wg stawek zgodnych z ustawą. Wystawiasz fakturę (ty lub księgowa) wewnętrzną i naliczasz podatek VAT 22%. Taką fakturę wrzucasz w koszty jak każdą inną fakturę. Kolega Adrian dobrze pamięta. Jak pisałem wiedziałem że dzwoni ale w którym kościele ....? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach