dan 2 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 Witam, mam wykupione konto resellera i trzymam tam trochę serwisów. Wychodzi jednak na to, że potrzebne mi coś niezależnego stąd pomyślałem o przejściu na VPS. I tu pojawia się pytanie: jeżeli mam czystego VPS i wykupie licencje na DirectAdmina to kwestie instalacji mam załatwiona? W sensie postawienie poczty, php, mysql, apacha? Potrafię skonfigurować mysql oraz php - nie mam doświadczenia z apachem i pocztą -czy instalacja DA mi to załatwi? Jak z kwestiami bezpieczeństwa? Wiadomo ze najlepiej by było managedVPS ale jak wiadomo - budżet. Podsumowując: 1. czy kupno licencji DA i instalacja zapewni bezpieczny serwer do użytku? 2. jeśli nie to co jest potrzebne? Wykupienie jednorazowe konfiguracji tegowoz? Jeśli tak to za ile i kogo polecacie? Pozdrawiam i dziękuję z góry za wskazówki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jeffmills 0 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 dobre pytanie. jak by ktos mogl odp byloby fajnie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 Podsumowując:1. czy kupno licencji DA i instalacja zapewni bezpieczny serwer do użytku? 2. jeśli nie to co jest potrzebne? Wykupienie jednorazowe konfiguracji tegowoz? Jeśli tak to za ile i kogo polecacie? ad1 jeżeli nie będziesz wpuszczać byle kogo to można uznać że tak ad2 proponuję zamówić choćby jednorazowy config bo z DA np. nie dostaniesz firewalla antyspam leży antywira też nie ma, no i konfig php/apache/poczta też wymaga uwagi administratora - mały lifting się zawsze przyda. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jeffmills 0 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 thx Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lan Hikari 3 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 jeżeli mam czystego VPS i wykupie licencje na DirectAdmina to kwestie instalacji mam załatwiona? W sensie postawienie poczty, php, mysql, apacha? Jeśli chodzi o php, mysql apache, poczte itp to musisz sobie je ręcznie zainstalowac i skonfigurowac DA to tylko panel do obsługi, a nie instalator ze wszystkim, co trzeba miec na serverze, który dodatkowo sam skonfiguruje te ustawienia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 Jeśli chodzi o php, mysql apache, poczte itp to musisz sobie je ręcznie zainstalowac i skonfigurowac O ile co do konfiguracji się zgodzę, że wymaga mnóstwa drobnych poprawek, o tyle co do instalacji, to chyba instalator DA chce w miarę czysty system i sobie sam wszystko zasysa i kompiluje... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lan Hikari 3 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 O ile co do konfiguracji się zgodzę, że wymaga mnóstwa drobnych poprawek, o tyle co do instalacji, to chyba instalator DA chce w miarę czysty system i sobie sam wszystko zasysa i kompiluje... Hmm... Dobre pytanie. Nie jestem na 100% pewny, ale raczej sobie tego nie pobiera. Ostatnio instalowałem na debianie ISPConfig i trzeba było miec wszystko zainstalowane i skonfigurowane ręcznie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 Hmm... Dobre pytanie. Nie jestem na 100% pewny, ale raczej sobie tego nie pobiera. Ostatnio instalowałem na debianie ISPConfig i trzeba było miec wszystko zainstalowane i skonfigurowane ręcznie Pobiera ! ISPConfig nie ale np. już ISPCP OMEGA już tak tylko w odróżnieniu od DA z paczek a nie ze żródeł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 Nie jestem na 100% pewny To jeśli nie jesteś na 100% pewny, to nie pisz bzdur. Przynajmniej odnośnie DA. Zarówno DA, jak i Cpanel preferują instalację na czystym systemie. Update poszczególnych daemonów i DA także można wykonać poprzez sam panel. Co do Pleska i Ensima się nie wypowiadam - jeszcze nie miałem okazji się tym bawić. Ale czysta instalacja to jedna rzecz, a doprowadzenie jej do używalności to druga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
dan 2 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Podsumowując: Kupuje rootVPS. Kupuję licencję DirectAdmin. Na czystym systemie instaluje DA i mogę działać. Potrzebuję dołożyć - bo z tego co zrozumiałem z wypowiedzi nie ma po instalacji DA - firewall, antywir, antyspam. Cos jeszcze potrzebuje do "standardowego" bezpiecznego uzytkowania? Czy te dodatki (firewall,antywir,antyspam) to jakies lopatologiczne dodatki do DA czy wymagaja glebszego grzebania w konfiguracji? Z konfiguracją i tuningiem mysql sobie radzę - ten sam poziom trudności czy ciężej? Ile ew. kosztuje taka konfiguracja? Gdzie znaleźć "konfiguranta"? ;-) Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 stawiam że "konfiguratorzy" sami do ciebie juz napisali ja mam paru godnych polecenia i z usług jednego szczególnie korzystam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2009 A jak to jest jak wykupie licencje DA na vpsa lifetime i będzie chciał się przenieść na innego VPSA albo dedyka? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
netzip 0 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2009 A jak to jest jak wykupie licencje DA na vpsa lifetime i będzie chciał się przenieść na innego VPSA albo dedyka? Piszesz do firmy, gdzie kupiles licencje o zmianę IP/systemu, instalujesz na nowym serwerze i ew. przenosisz dane. (zalezy jeszcze, jakiego typu jest licencja) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lan Hikari 3 Zgłoś post Napisano Marzec 3, 2009 Piszesz do firmy, gdzie kupiles licencje o zmianę IP/systemu, instalujesz na nowym serwerze i ew. przenosisz dane.(zalezy jeszcze, jakiego typu jest licencja) Firmy oferują obecnie w niższych cenach DA albo cPanel, ale z zaznaczeniem, że tylko na VPS'a u nich... Zazwyczaj wiele ludzi kupuje tą opcję, nawet nie wiedząc o tym, że później nie mogą przenieśc panelu na serwer u innej firmy...Ja sądzę, że lepiej zapłacic więcej i kupic licencję bez takiego ograniczenia, bo wiadome jest, że często wybrany server może sprawowac się niezadowalająco i klient będzie chciał zmienic firmę hostingową Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jeffmills 0 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 Jeśli chodzi o php, mysql apache, poczte itp to musisz sobie je ręcznie zainstalowac i skonfigurowac DA to tylko panel do obsługi, a nie instalator ze wszystkim, co trzeba miec na serverze, który dodatkowo sam skonfiguruje te ustawienia no niewiem, pisalem do goscia i sie pytalem to powiedzial ze odrazu zainstaluje: Directadmina a w nim: -zabezpieczenia -ftp -phpmyadmin -Mod_rewrite -zadania Cron -obsluga .htaccess -poczta -zend -ioncube -konfiguracja php.ini myle sie? pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 Jeżeli ktoś odpowiada w taki sposób to... na starcie bym sobie go darował Dobra ... niby nie powinienem tego pisać jaki administrator.... ale tak prawda @Poniżej/Kisiek Oj 90% :-)) Sama instalacja DA to pryszcz i nawet idiota sobie z tym poradzi. Jednak sama instalacja DA to nie wszystko - jeżeli chcemy szybko/sprawnie/stabilnie i możliwie bezpiecznie działający system. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 Tylko że direct admin ma już w sobie 70 % rzeczy które wymieniłeś Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kriss 3 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 Przeciez jest patent ze DA mozna miec za free ale tylko na RPS i dedykowanych nie mowie tu o nulled bo nie ma Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jarek 4 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 Co do Pleska...Ale czysta instalacja to jedna rzecz, a doprowadzenie jej do używalności to druga instaluje tez Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marczak 0 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 Przeciez jest patent ze DA mozna miec za free ale tylko na RPS i dedykowanych nie mowie tu o nulled bo nie ma W jaki sposob ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kriss 3 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 W jaki sposob ?? nie bede pisał otwarcie ale kto bystry niech pomysli jak moze byc odliczany czas do konca licencji a odpowiedz sama sie nasunie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
marczak 0 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 spoko dzieki wielkie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 Przeciez jest patent ze DA mozna miec za free ale tylko na RPS i dedykowanych ale błysnąłeś... jak spadająca gwiazda Proszę skończyć z głupotami zanim co napiszecie 3* google + 3* ruszenie mózgownicą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kriss 3 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 ale błysnąłeś... jak spadająca gwiazda Proszę skończyć z głupotami zanim co napiszecie 3* google + 3* ruszenie mózgownicą. ja nie mam na mysli licencji trial Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Marzec 4, 2009 ja nie mam na mysli licencji trial I czym się tu chwalić ? Wszyscy się czepiają na WHT że sprzedawane są internale poza DC a toleruje się takie posty ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach