BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Marzec 1, 2009 Czym między tymi dwoma umowami jest różnica jeśli chodzi o prawa majątkowe, autorskie, itp ? Chodzi mi głównie o to, że jeśli wykonuję dla kogoś stronę www, to jaki typ umowy powinienem podpisać, abym potem nie miał problemów, że podobny/identyczny kod komuś innemu sprzedałem. Trudno przecież na 10 sposobów pisać klasę odpowiadająca za zarządzaniem sesją w systemie, czy coś :| Jakie kruczki w związku z tym (prawo autorskie do odsprzedywania kodu) są z tym związane? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Marzec 1, 2009 Czym między tymi dwoma umowami jest różnica jeśli chodzi o prawa majątkowe, autorskie, itp ? Chodzi mi głównie o to, że jeśli wykonuję dla kogoś stronę www, to jaki typ umowy powinienem podpisać, abym potem nie miał problemów, że podobny/identyczny kod komuś innemu sprzedałem. Trudno przecież na 10 sposobów pisać klasę odpowiadająca za zarządzaniem sesją w systemie, czy coś :| Jakie kruczki w związku z tym (prawo autorskie do odsprzedywania kodu) są z tym związane? po co kombinowac. poszukaj w internecie gotowej umowy wykonania strony www i to wszystko. Kazdemu klientowi wykonujesz stronę www np. w oparciu o ten sam Twój kod źródłowy a prawa utorskie są Twoje. Nikt nie może Twojego kodu rozpowszechniać. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale dajesz klientowi mozliwość uzywania tego kodu a nie sprzedajsz mu go z prawami autorskimi. Pamietaj: Umowa to podstawa, a jakie tam dasz paragrafu to Twoja sprawa. Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Marzec 2, 2009 Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale dajesz klientowi mozliwość uzywania tego kodu a nie sprzedajsz mu go z prawami autorskimi.Fachowo to się nazywa licencja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach