m.p 0 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2009 Mam mały problem z PDO. Zainstalowałem je via pecl install pdo pecl install pdo_mysql oraz dodałem do php.ini extension=pdo.so extension=pdo_mysql.so Kiedy łączę się bazą danych via np mysql_connect(), spokojnie mogę się połączyć i wykonywać operacje. Kiedy próbuję wykorzystać PDO, dostaję komunikat, że klasa PDO nie istnieje. Fatal error: Class ‘PDO’ not found in /home/ala/ma/kota.php on line 5 Aby było ciekawiej, phpinfo() mówi, że mam zainstalowane PDO. Dlaczego tak jest i jak temu zapobiec? na serwerze (debian lenny) mam php 5.2.6 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2009 A zrestartowałeś Apache? Pokaż: php -i | grep PDO Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2009 A zrestartowałeś Apache? Tak, nawet kilka razy. Całą maszynę też zrestartowałem i nadal jest to samo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2009 Czy php nie ma jakichś startup-errorów? I czy MySQLlib jest na swoim miejscu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2009 Może w złym php.ini to dopisałeś, pokaż wynik komendy którą wcześniej napisałem i: php -i |grep php.ini Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2009 PHP instalowałeś z paczki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
m.p 0 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2009 Wykorzystałem sposób 'na blondynkę' czyli apt-get remove php5*, a następnie zainstalowałem wszystko od nowa. Szybka konfiguracja & już działa. Dopiero po chwili przypomniałem sobie o tym poście na forum Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Luty 26, 2009 Skoro instalujesz php apt'em, to po co pdo przez pecla? Nie wystarczy apt-get install php5-mysql? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach