tomii 0 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 Witam, serdecznie Mam bazę MySQL i phpmyadmin do łatwiejszego zarządzenia. Chciałbym umożliwić użytkownikom mojej bazy danych możliwość tworzenia sobie i usuwanie baz danych. Ale jak osiągnąć żeby użytkownik miał odpowiednie uprawnienia dla swoich baz danych? Da się osiągnąć to w phpmyadmin. Jak wy to realizujecie? Pozdrawiam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 Jak tworzysz nowego usera w phpmyadmin, to tam masz opcję Grant all privileges on wildcard name (username_%) I wtedy user ma możliwość zarządzania tylko swoimi bazami danych. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 i wtedy bazy będą miały nazwę username_nazwaBazy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 Dokładnie tak jak piszesz Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 zdefiniowałem 2 użytkowników test i test2. Tak jak mówiłeś. Użytkownik test utworzył bazę testowa a użytkownik test2 utworzył baz test2l ale użytkownik test ma dostęp do bazy test2l. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 Widocznie nadałeś mu uprawnienia globalne. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 Wg moich wstępnych badań domyślnie w phpmyadmin jaki mam on nadaje uprawnienia username_% i traktuje "_" jako znak wieloznaczny w tym przypadku dowolny a prawidłowo należy nadać username\_% czyli potaraktować "_" dosłownie jako podkreślenie. PS czy hostingach baz danych takie rowiązanie się właśnie stosuje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 PS czy hostingach baz danych takie rowiązanie się właśnie stosuje? Zasadniczo, to w hostingach użytkownik tworzy sobie bazę danych z panelu. Z phpMyAdmina lub też bezpośrednio z MySQLa nie może Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomii 0 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 To już chyba wszystko wiem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
siwuch 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2009 A jeśli można spytać to w jaki sposób realizuje się limity ilości baz danych na usera? PS: Witam wszystkich forumowiczów :-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2009 Na zasadzie sprawdzania ilości dostępnych dla usera baz do ilości już utworzonych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
siwuch 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2009 Czyli jeśli dobrze rozumiem (i troche sie domyslam) mysql tego nie umożliwia i trzeba coś kombinować poza mysql'em? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach