Rys 0 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 Witajcie Powoli zbliżam się do startu mojego startupu . Jest to w pewnym sensie serwis transakcyjny dla pewnej wąskiej grupy osób . Dobrze by było gdyby dane niezbędne do wysyłki przedmiotu mogły znajdować się w bazie i były wyświetlane osobie sprzedającej - jednak są to dane osobowe . Czy ktoś ma doświadczenie w takich sprawach ? Jakie są tego koszty i jakie warunki techniczne muszą być spełnione ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MiSi3kK 16 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 http://edugiodo.giodo.gov.pl Tam jest wszystko wytłumaczone w bardzo fajny sposób. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rys 0 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 http://edugiodo.giodo.gov.pl Tam jest wszystko wytłumaczone w bardzo fajny sposób. dużo już googlowałem a na to nie trafiłem dzięki MiSi3kK //edit super strona wszystko na niej jest ,jednak ilość przepisów mnie przeraża - czy jest na forum osoba która się z tym uporała ? //na razie chyba pozostanę przy opcji w której użytkownicy będą się wymieniać danymi do wysyłki za pomocą swojego emaila Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 Pamiętej, że jeżeli serwer znajduje się poza granicami naszego kraju, to przechowywane tam dane nie podlegają polskiemu prawy i nie musisz niczego zgłaszać w GIODO. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MiSi3kK 16 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 Nie jestem pewien czy nie ma takiego obowiązku jeśli firma jest zarejestrowana w PL. Bo samo przekazywanie danych poza granice kraju (a utrzymywanie ich poza granicami można chyba do tego zaliczyć) musi być dodatkowo zgłoszone. Ogólnie wyznaczasz administratora danych i administratora ochrony danych, zgłaszasz oraz przestrzegasz ich wytycznych. W rozporządzeniu ministra było to chyba całkiem nieźle rozpisane. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 Z mojej rozmowy z prawnikami wynika, że nie. Zresztą ustawa dotyczy danych osobowych przechowywanych na terenie RP. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach