lib3rty1 0 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 czy jest mozliwosc postawienia srodowiska graficznego na tym vps ?? i jak to zrobic jezeli jest to mozliwe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 Jest taka. W przypadku debiana/ubuntu np. http://forum.ovh.pl/showthread.php?t=7146 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lib3rty1 0 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 ok doszedlem do restartu po instalacji srodowiska gnome lecz, podczas laczenia sie z serverem prze putty wyskakuje mi network error: connection refused pingowalem serer chodzi tak samo w panelu administracji tez pisze, ze jest wlaczony, rebootowalem go rowniez poprzez panel i dalej connection refused czy jest mozliwosc skorzystania z innego srodowiska graficznego niz gnome ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 SSH Ci slucha ? Sprawdź port dla ssh i w ustawieniach nx sprawdź analogicznie. Może być kde i chyba jeszcze xfce. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
chmuri 89 Zgłoś post Napisano Luty 12, 2009 fluxbox świetnie chodzi na debiania jeśli chodzi o nx sprawdz czy będzie Ci chodził na ubuntu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Logout.pl 0 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2009 Nie możesz tak poprostu zainstalowac gnome, kde czy cokolwiek innego i uruchomić X na VPSie. Tzn możesz ale z tego co wiem nie może być to wirtualizacja oparta na openvz. Z tego co naczytałem się na ten temat wynika że nie uruchomisz serwera X gdy nie ma karty graficznej, a VPSy na openvz nie mają jej na 100% na 99% otrzymasz przy starcie X komunikat "cannot open /dev/tty0" Jak podążysz poniższym linkiem http://forum.openvz.org/index.php?t=msg&goto=24028& dojdziesz do wniosku że rozwiązani nie jest proste. Przerabiałem ten temat pare tygodni temu jak chciałem łączyć się przez "Podłączenie pulpitu zdalnego" z windows do swojej MDV zainstalowanej na VPSie. Nie udało się przez Xserwer, ale udało się przez vnc. pozdrawiam, Tom Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2009 Nie możesz tak poprostu zainstalowac gnome, kde czy cokolwiek innego i uruchomić X na VPSie. Tzn możesz ale z tego co wiem nie może być to wirtualizacja oparta na openvz. Z tego co naczytałem się na ten temat wynika że nie uruchomisz serwera X gdy nie ma karty graficznej, a VPSy na openvz nie mają jej na 100% na 99% otrzymasz przy starcie X komunikat "cannot open /dev/tty0" Jak podążysz poniższym linkiem http://forum.openvz.org/index.php?t=msg&goto=24028& dojdziesz do wniosku że rozwiązani nie jest proste. Przerabiałem ten temat pare tygodni temu jak chciałem łączyć się przez "Podłączenie pulpitu zdalnego" z windows do swojej MDV zainstalowanej na VPSie. Nie udało się przez Xserwer, ale udało się przez vnc. pozdrawiam, Tom A guzik ! ... Mam vpsa na openvz z resztą na ionic i postawiłem xorg i gnome od ręki i to najlepsze jest to że bez kombinacji - sam apt. Wysypał błąd na końcu bodajże o power-manager i cośtam jeszcze ale normalnie otwiera sesje no machine i działa ... mogę to udowodnić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Logout.pl 0 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2009 A guzik ! ... Mam vpsa na openvz z resztą na ionic i postawiłem xorg i gnome od ręki i to najlepsze jest to że bez kombinacji - sam apt.Wysypał błąd na końcu bodajże o power-manager i cośtam jeszcze ale normalnie otwiera sesje no machine i działa ... mogę to udowodnić Nomachine może i tak, spróbuj Xserver odpalić zwykłym startx bez dodatkowego softu Ale ok, jeżeli da się przez nomachine to fajnie. pozdrawiam, Tom Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2009 Nomachine może i tak, spróbuj Xserver odpalić zwykłym startx bez dodatkowego softu Ale ok, jeżeli da się przez nomachine to fajnie. pozdrawiam, Tom no tu w tym temacie chodzi o nx czyli nomachie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jarek 4 Zgłoś post Napisano Luty 14, 2009 1. aptitude install tightvncserver gdm gnome-core xfonts-base xserver-xorg gnome-system-tools synaptic gconf-editor ew. tightvncserver można zamienić na lepszy: vnc4server wiadomo vnc odpalamy z usera, później przez vnc: exec gnome-session i tyra! i wielkie WoW trudne nie? uruchamiałem wielokrotnie... czy na vps czy na dedyku pozdro Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nib1 1 Zgłoś post Napisano Luty 16, 2009 Witam, Mam vps na budgetVPS. Powiem tak: Ubuntu i gnome nie zainstalujesz poniewaz bedziesz mial problemy z udev a dokladniej po ponownym uruchomieniu bd mial problemy z putty! Jest tylko jedna mozliwosc jaka zadzialala mi, jest to instalacja debiana i xfce oraz xorga i vnc4servera. Dziala idealnie na budgetVPS Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Luty 16, 2009 Mi na VPSie, RPSie jak i dedyku hulał gnome/kde przez vnc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Luty 17, 2009 Witam,Mam vps na budgetVPS. Powiem tak: Ubuntu i gnome nie zainstalujesz poniewaz bedziesz mial problemy z udev a dokladniej po ponownym uruchomieniu bd mial problemy z putty! Jest tylko jedna mozliwosc jaka zadzialala mi, jest to instalacja debiana i xfce oraz xorga i vnc4servera. Dziala idealnie na budgetVPS Heh, nie wiem jak sprawa wygląda w budgetVPS ale miałem vpsy na openvz [nie wiem czy akurat mówimy tutaj o openvz] i wszystko da się zrobić żeby śmigało. Co prawda błąd z udev rzeczywiście się pojawia ale nie ma żadnych problemów z połączeniem do ssh czy normalnym użytkowaniem serwera.* Przynajmiej u mnie, na lennym (no w sumie już stable ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach