Mich@ł 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2009 Od 2 dni mam pewien problem a konkretniej MySQL "zabija serwer" ponieważ zaczyna wykorzystywać 120-150% mocy obliczeniowej procesora... O dziwo dzieje się tak tylko co jakiś czas... normalnie w ciągu dnia nie wykorzystuje więcej niż 20-30%... W czym może być problem? Są może jakieś logi abym mógł dowiedzieć się dlaczego są akie nagłe skoki? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
merloy 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2009 Oczywiście że są logi... /var/log/mysql ... pewnie obciążenie wzrasta pod wieczór gdy jest większy ruch.. zoptymalizuj skrypty + mysqla. Czy masz jakiegoś cachera do php? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2009 Loguj slow queries i zajrzyj co tam się dzieje: mysql> show processlist; Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2009 W rzeczy by się przydały. 1) Cat konfiguracji MySQL. 2) mysql> show status; Nie wklejaj zawartości czasem do tematu. Tylko daj link do jakiegoś pliku .txt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mich@ł 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2009 Czy masz jakiegoś cachera do php?Jeszcze nie Jestem w trakcie męczenia się z instalacja eacceleratora Ale to raczej będzie do optymalizacji php a nie MySQL No chyba że się mysle :>? Mój my.cnf [mysqld] set-variable = max_connections=200 safe-show-database skip-locking skip-name-resolve thread_concurrency=4 key_buffer = 16M sort_buffer_size = 16M record_buffer = 32M table_cache = 64M thread_cache_size = 8 connect_timeout = 19 wait_timeout = 19 tmp_table_size=256M read_rnd_buffer_size=4M max_allowed_packet = 16M query_cache_limit = 2M query_cache_size = 8M query_cache_type = 1 Serwer Core2Duo 2,0 2GB RAM (kimsufi 2XL) mysql> show status: http://krynski.net/show_status.txt mysqlTuner.pl: http://krynski.net/mysqltuner.pl.txt Wydaje mi się że problem musi być gdzieś w mojej konfiguracji MySQL z uwagi na to że dane które obecnie znajdują się na serwerze był wcześniej wrzucone na inny serwer z serii 2XL (było na nim o wiele więcej danych) i tylko był load na poziomie 5-6 [edit] Myślę że problem też nie leży w tym że MySQL zapycha się podczas zbyt dużego ruchu z uwagi na to że nie ma w tm czasie zbyt dużo procesów http. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2009 pliki TXT nie działają... Mi ostatnio bardzo mysqltuner pomógł Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mich@ł 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2009 301 zablokowało pliki Oto poprawne linki: http://www.krynski.net/show_status.txt http://www.krynski.net/mysqltuner.pl.txt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Styczeń 24, 2009 Nie wklejaj zawartości czasem do tematu. Tylko daj link do jakiegoś pliku .txtNiby dlaczego? Wklejanie zawartości do tematu specjalnie nie przeszkadza, a powoduje, że będzie on użyteczny w przyszłości... W przypadku umieszczania plików na zewnętrznych serwerach, taki temat staje się bezużyteczny i równie dobrze może trafić do kosza zaraz po rozwiązaniu problemu, bo gwarantuję Ci, że za kilka miesięcy tych plików już tam nie będzie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Styczeń 25, 2009 Niby dlaczego? Hm? Cholerka... zapomniałem jak bardzo pożyteczny potrafi być wynik show status; Mistrzu rozumiem gdyby było to coś rzeczywiście pożądanego, ale show status... Rozumiem czepiać się, ale trzeba to robić z głową. Teraz moja propozycja konfiguracji. Po zastosowaniu odczekaj jakieś 24 godziny i ponownie możesz pochwalić się show status; [mysqld] local-infile=0 tmpdir = /tmp set-variable = max_connections=200 safe-show-database skip-locking skip-bdb skip-name-resolve thread_concurrency=4 key_buffer = 128M join_buffer_size= 8M sort_buffer_size = 4M record_buffer = 4M table_cache = 2048 thread_cache_size = 4M connect_timeout = 20 wait_timeout = 10 tmp_table_size=128M max_heap_table_size=64M read_rnd_buffer_size=4M max_allowed_packet = 16M query_cache_limit = 4M query_cache_size = 32M query_cache_type = 1 innodb_buffer_pool_size=64M Mniej więcej tak powinno być OK - ale tak jak mówiłem. Spróbuj zastosować tą konfiguracje. I zobacz po 24 godzinach jak się sprawuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Styczeń 25, 2009 Hm? Cholerka... zapomniałem jak bardzo pożyteczny potrafi być wynik show status; Mistrzu rozumiem gdyby było to coś rzeczywiście pożądanego, ale show status... Rozumiem czepiać się, ale trzeba to robić z głową. Przyznam szczerze, że nie zwróciłem uwagi na to jakie rzeczy wymieniłeś, gdyż bardziej chodziło mi o samą ideę umieszczania wyników / plików konfiguracyjnych poza forum, bo już któryś raz widzę taką propozycję w ciągu ostatnich kilku dni. Skoro jednak odpisałeś w taki a nie inny sposób, to zwróć uwagę na fakt, że Twoja propozycja znajdowała się pod listą 'przydatnych rzeczy', a nie obok show status, co może sugerować, że dotyczyła ona wszystkich pozycji z tej listy, a nie tylko tej ostatniej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mich@ł 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 27, 2009 malu, wielki dzięki config A oto dawka kolejnych informacji: Show Status: http://www.krynski.net/show_status2.txt O dziwo serwer sam z siebie przestał się "wieszać" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrjozo 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Witam, Postanowiłem nie zakładać nowego tematu tylko zapytać w tym gdyż mam podobny problem, mysql generuje load dochodzący do 400% a load average przez większą część dnia to około 2.0 Mój my.cnf [client]default-character-set=utf8 [mysqld] datadir=/var/lib/mysql socket=/var/lib/mysql/mysql.sock log_slow_queries = /var/log/mysql-slow.log user=mysql local-infile=0 tmpdir = /tmp set-variable = max_connections=300 bind-address=127.0.0.1 safe-show-database skip-locking skip-bdb skip-innodb thread_concurrency=4 key_buffer = 128M join_buffer_size= 8M sort_buffer_size = 4M record_buffer = 4M table_cache = 2048 thread_cache_size = 4M tmp_table_size=128M max_heap_table_size=64M read_rnd_buffer_size=4M max_allowed_packet = 16M query_cache_limit = 4M query_cache_size = 32M query_cache_type = 1 innodb_buffer_pool_size=64M default-character-set=utf8 character-set-server = utf8 collation-server = utf8_general_ci [mysqld_safe] log-error=/var/log/mysqld.log pid-file=/var/run/mysqld/mysqld.pid [mysql] default-character-set=utf8 show status; http://pokazywarka.pl/nwp9p1/ Na serwerze jest xcache, 8GB ramu, procesor QuadCore Slowlogi czyściutkie Nie wiem czy można coś optymalizować czy czeka mnie zmiana serwera albo osobny serwer pod bazę danych? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prohost 345 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Slowlogi mogą być czyste a zapytania zabierać 0,8 sekundy i ciągnąć cpu. Lepiej napisz co tam masz na tym serwerze. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrjozo 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2009 Jedynie forum na vbulletinie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prohost 345 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2009 Zainstaluj memcache i ustaw w vb. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrjozo 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2009 Jak napisałem wyżej jest xcache i jest ustawione w vb, nie sądze aby memcache coś zmieniło... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jurdziol 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2009 Z czego wiem to xcache buforuje php przechowujac kod binarny a nie zapytania mysql... A problem mamy z MySQL. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mrjozo 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2009 Tak a dodatkowo umożliwia cachowanie zmiennych z PHP czyli np wyników zapytań mysql o ile skrypt jest pod to przygotowany, a vb jest i jest częściej zalecany niż memcache, chyba że problem jest z konfiguracją xcache Version 1.2.2 Modules Built cacher optimizer Readonly Protection N/A Opcode Cache enabled, 67,108,864 bytes, 4 split(s), with 1024 slots each Variable Cache enabled, 16,777,216 bytes, 4 split(s), with 1024 slots each Shared Memory Schemes mmap Directive Local Value Master Value xcache.admin.enable_auth On On xcache.cacher On On xcache.coredump_directory no value no value xcache.count 4 4 xcache.gc_interval 0 0 xcache.mmap_path /dev/zero /dev/zero xcache.optimizer On On xcache.readonly_protection no value no value xcache.shm_scheme mmap mmap xcache.size 64M 64M xcache.slots 1K 1K xcache.stat On On xcache.test no value no value xcache.ttl 0 0 xcache.var_count 4 4 xcache.var_gc_interval 300 300 xcache.var_maxttl 0 0 xcache.var_size 16M 16M xcache.var_slots 1K 1K xcache.var_ttl 0 0 Na serwerze są dyski 7200 więc może to jest problemem:/ Średnio zapytań na sekunde jest 36,25 więc bardzo malutko Chyba że jeszcze spróbuje tego memcache zamiast xcache... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach