Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2009 Witam, Pod jeden z projektów szukam taniego i dobrego DC w Europie (wiem wiem takie rzeczy to tylko w Erze ). Z dużym ruchem, więc PL odpada. Cena od 150zł/m. To pod platformę e-learningu. Myślałem o OVH bo na serwerze nie będzie nigdy p2p czy jakiś podejrzanych plików, ale trochę się obawiam czy w międzyczasie im znowu nie odbije i nie wymyślą czegoś nowego. Czy da się w cenie 150-300zł kupić solidnego dedyka z dobrym sla na sprzęt i łącze? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrys Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2009 Czy da się w cenie 150-300zł kupić solidnego dedyka z dobrym sla na sprzęt i łącze? nie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2009 Jak oceniasz ten swój duży ruch ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2009 To będzie platforma do e-learningu w wersji z filmami itd. Filmy nawet po "dziesiąt" minut, odbiorców do 1k. Dlatego piszę o zagranicznym DC, bo to może być co najmniej 1TB/m. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2009 Dedyk nie ale VPS prędzej... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2009 Dedyk nie ale VPS prędzej... vps na takie coś? a leaseweb? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2009 Dedyk nie ale VPS prędzej... Jako jedną z ewentualności tak. Myślę np. o wiadomo czym czyli HE http://www.hosteurope.de/produkt/Virtual-Server-Linux-MAX Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Styczeń 14, 2009 Ja mojego za 19.90 katowałem wieloma rzeczami i nic, jak miał się dobrze tak ma się dobrze a HE polecam, drogo ale polecam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dariusz Cieślak 3 Zgłoś post Napisano Styczeń 15, 2009 To będzie platforma do e-learningu w wersji z filmami itd. Filmy nawet po "dziesiąt" minut, odbiorców do 1k. Dlatego piszę o zagranicznym DC, bo to może być co najmniej 1TB/m. Do składowania dużych plików proponuję S3. Wychodzi dość ekonomicznie i można zamówić lokalizację w Europie. Na dedyku zawsze dojdziesz do limitu zainstalowanego dysku, w S3 masz nieograniczony rozproszony dysk sieciowy z redundancją. Płacisz dokładnie za to z czego korzystasz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2009 W S3 1TB wychodzi około 600zł, co prawda to i składowanie i transfer ale jednak sporo. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dariusz Cieślak 3 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2009 W S3 1TB wychodzi około 600zł, co prawda to i składowanie i transfer ale jednak sporo.W przypadku dedyka na duże ilości danych musisz zapewnić albo regularny przyrostowy backup albo porządny RAID. Według mnie lepiej (taniej) jest skorzystać z SAN (sieciowy system plików) lub z dostawców "raw storage" typu S3 (który i tak siedzi na czymś w rodzaju SAN). Wyobraź sobie co się stanie kiedy miejsce na dysku zacznie się kończyć ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.ionic.pl 535 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2009 OVH nie było by w sumie złe - weźmiesz pakiet który ma ten ich backup ftp i powinno być ok Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nvu 24 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2009 A nawet boss ci powiem że dedyka mam na sprzedaż w niskiej cenie jak byś chciał . to tak w ramach offtopu. A wracając do tematu, OVH były dobrym wyborem, wyciągałem na łączach 50-60 mbps i mnie nie przycinali. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2009 Ovh z backupem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gb 12 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2009 szukam taniego i dobrego DC w Europie Tania i dobra to jest jedynie kapusta kiszona :-) w innych kwestiach pozostaje jedynie mocny idacy kompromis pomiedzy potrzebami, a tym co sie zakupi. g. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2009 W przypadku dedyka na duże ilości danych musisz zapewnić albo regularny przyrostowy backup albo porządny RAID. Według mnie lepiej (taniej) jest skorzystać z SAN (sieciowy system plików) lub z dostawców "raw storage" typu S3 (który i tak siedzi na czymś w rodzaju SAN). Wyobraź sobie co się stanie kiedy miejsce na dysku zacznie się kończyć ... O S3 jak najbardziej myślałem ale jeszcze nie teraz. Poza tym całościowo, wszystkich kursów i szkoleń objętościowo nie będzie tak dużo. Bardziej mnie martwi ruch. Np. danych będzie dajmy na to 100GB a klientów >1k. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jurdziol 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 16, 2009 ServerLoft to server4you, ktore mialo rozne opinie. Mimo wszystko chyba bym myslal nad OVH, chyba cenowo najlepszy wybor dla projektow o duzym ruchu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
cdcd 29 Zgłoś post Napisano Styczeń 17, 2009 Tez bym wybrał OVH np najtańsze SPmini 195 brutto http://www.ovh.pl/prywatne/produkty/superplan_mini.xml osiągnięte 7TB UL 3TB DL miesięcznie bez problemu do tego wpiecie maja w PL-IX i na miesiącach własny peering z TPSA Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach