Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 Cześć, nie wiem czy na pewno ten dział - jeśli nie proszę przenieść. Mam taki problem, jak usunąć z bazy ciągi znaków losowych? Przykład: cb354c7584[/b]="Loucipher"]xxx[/quote:cb354c7584] To wytłuszczone to kod generowany przez pewien skrypt. Za każdym razem jest on inny. Chciał bym go pokasować ale nie wiem w jaki sposób... Bazę mam wyeksportowaną i męczę ją w Kwrite. Macie jakiś wzorzec na to? Pzdr! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
www.follownet.pl 8 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 Chcesz tylko usunać ten boldowany string czy usunać całą linię, która go zawiera ? Zamienić string możesz np. perlem perl -pi -e 's/co_zmieniamy/na_co_zmieniamy/g' nazwa_pliku A posuwać jakieś linie zawieracjące jakiś teskt np. sedem: cat plik | sed /string/d usunie całą linie zawierająca "string" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 Chce usunąć dokładnie takie coś :tutaj_10_znakowy_kod Tyle że ten kod jest w każdej frazie inny... Generuje się automatycznie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 PHPBB :> ? Trza by to obmyślić za pomocą jakiejś maski... ktoś ma pomysł ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 @xorg - daj spokój... w dodatku mejking baj pshemoo... To perlowskie faktycznie pokasowało - tylko nie wiem jak z kodowaniem no i Kwrite teraz wyświetla base jakoś dziwnie nie w kolorki jak poprzednio... Baza leci na serwer czy zadziała? Zaraz powiem. zapytanie SQL: -- -- Baza danych_forum` -- -- -------------------------------------------------------- -- -- Struktura tabeli dla `phpbb_advertisement` -- CREATE TABLE `phpbb_advertisement` ( `id` mediumint( 9 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT , `html` text, `email` varchar( 128 ) default '', `clicks` int( 9 ) NOT NULL default '0', `position` tinyint( 1 ) NOT NULL default '0', `porder` mediumint( 4 ) NOT NULL default '0', `added` int( 11 ) NOT NULL default '0', `expire` int( 11 ) NOT NULL default '0', `last_update` int( 11 ) NOT NULL default '0', `notify` tinyint( 1 ) NOT NULL default '0', `type` tinyint( 1 ) NOT NULL default '0', PRIMARY KEY ( `id` ) , KEY `added` ( `added` ) , KEY `clicks` ( `clicks` ) , KEY `email` ( `email` ) , KEY `expire` ( `expire` ) , KEY `id` ( `id` ) , KEY `last_update` ( `last_update` ) , KEY `notify` ( `notify` ) , KEY `porder` ( `porder` ) , KEY `position` ( `position` ) , KEY `type` ( `type` ) ) ENGINE = MYISAM DEFAULT CHARSET = latin1 AUTO_INCREMENT =4; MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja #1046 - Nie wybrano żadnej bazy danych Mhm - jednak Perl coś popsuł... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
merloy 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 po prostu daj use Nazwa_bazy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 Gdzie to dać? Zapomniałem usunąć tego dziadostwa przemo, wrzucam oryginał i kliknę najpierw na opcje kasowania tabeli search - coś czytałem ale nie wiem gdzie to ;/ No i odinstaluje jego modyfikacje, może trochę baza się zmniejszy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
merloy 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 Nad CREATE TABLE `phpbb_advertisement` ( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 A po co ci to? Ja z tego co widzę to po konwersji na phpBB3 nie mam tego dziadostwa :] Może to sposób?? A jak nie to: UPDATE phpbb_posts_text SET post_text=REPLACE(post_text, bbcode_uid, ''); albo coś podobnego... nie testowałem, nie biorę odpowiedzialności http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/str...unction_replace Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 Ble ale jak to zrobić skoro każda fraza jest inna? Generuje się automatycznie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 REPLACE(post_text,bbcode_uid,'') post_text - kolumna z tekstem który chcemy zamienić bbcode_uid - tabela z tym tekstem który chcemy wywalić '' - na co zamieniamy Zainteresuj sie strukturą tabeli A jak i to nie pomoże. To zawsze można prosty PHP napisać, który będzie to usuwać przecież... . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 Ale to nie usunie dwukropka... a z nim może być mały problem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Styczeń 5, 2009 OK, nie usunie go, ale jaki problem z nim będzie?? UPDATE phpbb_posts_text SET post_text=REPLACE(post_text, CONCAT(':',bbcode_uid), ''); Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach