aegnor 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2008 Witam serdecznie, zrobiłem usera w Linux Debian Ma on swoje pliki w /home/nazwausera/ Chce tak ustawić by on miał dostęp (odczytawania i zapisywania plikow) tylko w /home/nazwauser chodzi mi o to też by niemogł wydostać sie spoza swojego katalogu nawet do home. Jesli mozna tez chciałbym wyłaczyc mu uprawnienia SSH. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2008 Jesli mozna tez chciałbym wyłaczyc mu uprawnienia SSH. usermod -s /bin/false USER chodzi mi o to też by niemogł wydostać sie spoza swojego katalogu google: chroot ssh Bądź chroot via ftp, a sshh zabierasz userowi. Wtedy dokumentacja serwera ftp, jeżeli proftpd http://www.castaglia.org/proftpd/doc/contr...WTO-Chroot.html etc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2008 Jak po FTP to ustaw DocumentRoot ~ i po sprawie Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2008 Jak po FTP to ustaw DocumentRoot ~i po sprawie Tak się robi tylko w ProFTPd, a w innych: Pure-FTPd: ChrootEveryone=YES VSFTPd: chroot_local_user=YES Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aegnor 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2008 pamietam kiedys ze kiedys ustawiałem komenda chmod i to wystarczylo ale niepamietam jak tą komende dobrze zlozyć by zrobic mu tylko dostep /home/user Jezeli wyłaczyłem uprawnienia SSH tą komendą ktorą podałes... Powiedz mi jeszcze jak aktywowac uprawnienia SSH Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aegnor 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 31, 2008 A jak skonfigurowac dostep SFTP komendą chmod by uzytkownik /home/uzytkownik niemogl wyjsc ze swojego katalogu mając prawa w swoim katalogu prawa oczytywania i zapisywania plikow. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
aegnor 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 1, 2009 Powie ktoś jak skonfugorwać SFTP dla uzytkownika by mogl tylko w swoim katalogu przebywac? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach