Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Witam, Zdaję sobie sprawę, że jest tu wielu doświadczonych programistów php, dlatego zakładam tu taki temat. A mianowicie, co polecacie dla osoby, która chce uczyć się tego języka? Jakieś publikacje, książki, e-booki, artykuły? Podstawy już umiem, jednak chciałbym zdobyć większą wiedzę na temat tego języka. Chciałbym od razu uczyć się pisać tak jak jest to wymagane np. na stanowisku programisty php, czyli zgodnie ze standardami, czy wzorcami projektowymi. Czym się zainteresować? I przede wszystkim jak pisać? Samemu sobie wypracować jakiś wzorzec, strukturę katalogów, czy układ kodu? I później się do tego stosować? Proszę o rzetelne porady i ew. naprowadzenie mnie na dobrą drogę Z góry dziękuję za poświęcony czas. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 1. dobry edytor z podpowiadaniem składni PDT, phpdesigner http://www.mpsoftware.dk/phpdesigner.php (łatwy dla początkującego) 2. zacznij od prostych skryptów i dalej je rozwijaj. 3. uzywaj gotowach class do obslugi DB, formularzy, szablonów. Łatwa z uzyciu jest PEAR ale bardziej roznowojowy jest Zend Framework. 4. zamiast punktu 3 mozesz uzyc jakiegos frameworka ale moze to być za trudne na start. Ludzie polecają Kohane i Zend Framework. Zend framework wg mnie ma zalete ze mozna uzywac pojedyncze klasy. 5. Na forum.php.pl znajdziesz rówież dobra pomoc. Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MiSi3kK 16 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Moim zdaniem oparcie się o framework na początku da tyle dobrego, że nauczysz się dobrych schematów (nazewnictwa klas i zmiennych itp.) Z tym, że chyba nie warto do końca się o framework opierać. Warto posiadać umiejętność projektowania wszystkiego od zera. Książki? Ja mam "Biblia PHP i MySQL" mogę polecić o ile jesteś wytrwały w czytaniu Dodatkowo przeglądaj jakieś gotowe skrypt, proste cms'y itp. To czy korzystać z abstrakcji bazy danych to Twój wybór - często jest to niepotrzebny dodatek, który dobrze zastąpić własną prostą klasą DB - jest lżejsze i możesz sam pisać całe zapytania, a w codziennych zadaniach na pewno wystarcza. Jako edytor polecam eclipsa lub zend'a - oba dostępne na windowsa i linuxa. Z frameworkow możesz sprawdzic CodeIgniter - przyglądałem się i wygląda ciekawie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Chciałbym od razu uczyć się pisać tak jak jest to wymagane np. na stanowisku programisty php, czyli zgodnie ze standardami, czy wzorcami projektowymi. Czym się zainteresować? Zapomnij tylko w dużych firmach się tego programiści trzymają W małych miejskich firmach wszyscy leją na to xD Ja korzystam z PSPad :] Nie ma podpowiadania składni, a tak to wszystko ma. (przede wszystkim łatwo zmienić kodowanie pliku, i sam rozpoznaje kodowanie pliku w którym został zapisany) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Ja korzystam z PSPad PSPad - editor for developers for Microsoft Windows systems Szkoda Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 To korzystaj z NetBeans 6.5 :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 jak pod linuxa to polecal Eclipse+PDT albo Aptana ze wsparciem do PHP. PDT to jedno z najlepszych srodowisk do PHP. Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
maniack 403 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 (edytowany) . Edytowano Wrzesień 9, 2017 przez maniack (zobacz historię edycji) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Raffuss 4 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Biblię także mogę śmiało polecić. Od tego zaczynałem i bardzo sprawnie poszło mi wdrażanie się w ten język.. Jednak chyba jestem masochistą ponieważ używam do pisania notepad++ Ładni mi koduje, konwertuje kodowania, jak coś muszę komuś poprawić. Koloruje składnię jak trzeba. Generalnie jest ok.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Notepad++, działa na linuksie (wine) or Screem. Księga Eksperta php5, John CoggeShall - posiadam i polecam . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
exa 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Pod Linuksa to zdecydowanie Quanta Plus. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Ja odradzam wszelkiego rodzaju ebooki i kursy internetowe dot. php z bardzo prostego powodu - przedstawiają one podejście sprzed 8 lat... uczą popełniania błędów (aka register_globals, magic_quotes itp.) i później są pretensję do hostingodawcy, czemu skrypt nie działa... Do tego obsługa baz danych jest w większości robiona na mysql_connect, a nie pdo. Jeśli natomiast już coś z neta, to na pewno Biblioteka Riklaunima (http://www.php.rk.edu.pl/) i oficjalny http://pl.php.net Co do książek - to koniecznie te o php5, nie polecam jakichś php w 24h, 100 skryptów php itp. Ale najwięcej da ci analiza, lekkie modyfikacje i kombinacje z gotowymi skryptami Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość normanos Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 żądnych książek, żadnych ebooków = są dramatycznie nieaktualne. co do IDE: są tylko 2 - Netbeans i Eclipse. Pozostałe to są (niektóre świetne) edytorki do jakiejś szybkiej edycji pliku a nie do pracy nad projektami. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
statnet 1 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Zapomnij tylko w dużych firmach się tego programiści trzymają W małych miejskich firmach wszyscy leją na to xD Załamać sie idzie. Potem powstaja programistyczne potworki, które: - rozumie tylko autor, czasami nawet on ma z tym problemy - utrzymanie staje sie niemozliwe, zazwyczaj trzeba przepisac od zera - kod przypomina spaghetti - nowe osoby ktore zaczynaja pracowac nad projektem sa uzaleznione od lokalnych guru, ktorzy tworzyli potworka (przeciez po co pisac dokumentacje) do autora oryginalnego posta: Oczywiscie ze warto interesowac sie patternami, dobrymi praktykami, code conventions i stosowac je w praktyce. Bez tego predzej czy pozniej utkniesz w projekcie ktory mozna okreslic: marsz ku klesce --code46 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 żądnych książek, żadnych ebooków = są dramatycznie nieaktualne. W takim razie co polecasz? Oczywiscie ze warto interesowac sie patternami, dobrymi praktykami, code conventions i stosowac je w praktyce. Bez tego predzej czy pozniej utkniesz w projekcie ktory mozna okreslic: marsz ku klesce Pytanie takie samo jak wyżej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Pokuć Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 PSPad i tylko PSPad. Najlepszy edytor HTML, PHP i innych języków. Pod linuksa odpalisz jak pobawisz się wine czy jakimś innym. Bawiłem się wieloma edytorami począwszy od prymitywnego notatnika przez głupiego FrontPage idąc przez DreamWavera a skończywszy na genialnym PSPadzie z którego nigdy nie zrezygnuję, no chyba ze wyjdzie coś sterowane głosem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
statnet 1 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Pytanie takie samo jak wyżej Co do design patterns, to polecam książkę panów którzy są określami jako GoF (Gang of Four). Napisali świetną książkę "Wzorce projektowe : elementy oprogramowania obiektowego wielokrotnego użytku" http://tinyurl.com/5rzbfj Jest to zestaw patternów, które można użyć w dowolnym obiektowym języku oprogramowania Poza tym, jak już ktoś wspomniał warto pracować z frameworkiem, który wymusza pewne praktyki. Dla php np: http://cakephp.org, http://codeigniter.com Co do code conventions, to zazwyczaj są ustalone przez twórców języka, lub osoby blisko związane z językiem i udostępnione w sieci. Dla javy np http://java.sun.com/docs/codeconv/, dla php zapewne tez znajdziesz. --code46 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prohost 345 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Nie mieszajcie mu - z tutoriali można się nauczyć podstaw pisania w php prostych rzeczy - poznać się z php i mysql lepiej. Potem warto dowiedzieć się co to jest programowanie obiektowe. Najlepsza jest jakaś książka dobra do c++. Która w prosty sposób na przykładzie opisze jak działa oop. Potem warto się zainteresować się frameworkiem dopiero - najlepiej zend framework. Nie jest łatwo zacząć bo trzeba czasu aby poznać wszystko ale manual na stronie zenda jest bardzo dobry - podstawa to znajomość php i zasad działania oop. Nie radzę rzucać się na frameworka nie mając wcześniej doświadczenia z php. Z pomocą zawsze przychodzi też php.net i jego wyszukiwarka funkcji. A dlaczego warto używać pdo z zendem? Bo trudniej wtedy o dziurę - zapytania są prawidłowo układane i quotowane. A budowa aplikacji sensowna przyjdzie z doświadczeniem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Nie mieszajcie mu - z tutoriali można się nauczyć podstaw pisania w php prostych rzeczy - poznać się z php i mysql lepiej. Tu się nie zgodzę - większość "tutoriali" dla początkujących uczy strasznych błędów - użycie register_globalsów i magic_quotesów Jeszcze przypomniało mi się - książka PHP na wikibooks jest dosyć dobrze napisana http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP I to od niej proponował bym zacząć Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Jeszcze przypomniało mi się - książka PHP na wikibooks jest dosyć dobrze napisana http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP I to od niej proponował bym zacząć Od niej w sumie zaczynałem Napisałem w pierwszym poście, że takie podstawy już opanowałem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prohost 345 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Tu się nie zgodzę - większość "tutoriali" dla początkujących uczy strasznych błędów - użycie register_globalsów i magic_quotesów To nie ma znaczenia bo jak dojdzie do frameworka to w nim się nie używa register_globals - a i przynajmniej będzie wiedział, że coś takiego istnieje - zapoznanie się z językiem, poznanie jego składni to tylko wstęp bo i tak na frameworku będzie miał wymuszone pewne standardy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Grudzień 16, 2008 Jeśli przetrawiłeś ze zrozumieniem tą książkę na wikibooks, to papierowej już lepszej raczej nie znajdziesz i na prawdę interesuj się frameworkiem + dokumentacją do niego. Popatrz sobie, jak on jest napisany, spróbuj zrozumieć go, czasami nawet co nieco dla testów pozmieniać w nim i zobaczyć, jak się będzie zachowywać itp. Do tego będziesz "wizualnie" widział, jakie wizualne standardy kodowania się w nim stosuje. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mescam 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 17, 2008 Osobiście nie cierpię książek o php. Najpierw nauczą zostawiać syf w kodzie, a potem trzeba będzie się odzwyczajać. Należy od razu czerpać dobre wzorce Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MiSi3kK 16 Zgłoś post Napisano Grudzień 18, 2008 Jeśli wybierzesz dobrą książkę to wątpię, że nauczysz się z niej zostawiać syf w kodzie. O ile dobrze pamiętam w biblii jest masa informacji dotyczących tego jak formatować kod, nazewnictwa itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach