Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Malas

Tym razem klawa

Polecane posty

Tak więc tym razem jest to problem z nową klawiaturą Logitecha a dokładnie: Deluxe 660 Cordless Desktop(bezprzewodowa klawa+mysz). Działała sobie jakiś czas normalnie. Pewnego dnia przypadkowo wyjąłem z usb. No to podłączam ponownie..czekam aż znajdzie a tu komunikat:159414.jpeg

Nie mam pojęcia co się mogło stać, więc podłączyłem starą klawiature i mysz. Nadszedł czas formatu, podłączam znowu ten komunikat. Gdzieś tam czytałem, że to może brak Service Packa 2?zainstalowałem i..nie pomogło. Macie jakieś pomysły?w menedżerze urządzeń widnieje jako: Nieznane urządzenie i pisze, że brak sterowników dla tego urządzenia. No ale w zestawie żadnej dyskietki, płytki nic nie dostałem. W końcu to tylko klawiatura..

Niestety sp3 nie pomógł. Było to do przewidzenia skoro wcześniej na sp2 działał. A sterowników na stronie logitecha do tego modelu nie ma(nigdzie indziej też nie znalazłem), a do ciut innego modelu nie działają. ehh..

Niestety sp3 nie pomógł. Było to do przewidzenia skoro wcześniej na sp2 działał. A sterowników na stronie logitecha do tego modelu nie ma(nigdzie indziej też nie znalazłem), a do ciut innego modelu nie działają. ehh..

Moim zdaniem sp3 tu nic nie pomoże - posprawdzaj sobie napięcie na USB-kach.

Moim zdaniem sp3 tu nic nie pomoże - posprawdzaj sobie napięcie na USB-kach.

A konkretniej w jaki sposób można to sprawdzić?

W Evereście znalazłem tylko coś takiego:

159598.jpeg

ale to chyba nie to..

Zacznijmy od tego, że do mierzenia napięcia służy woltomierz a nie czujniki wbudowane w płytę...

No ale skoro inne urządzenia działają w tych samych gniazdach usb to jest sens to sprawdzać?

Urządzenie urządzeniu nie równe.

Jedno ruszy na 6V drugie nie podoła na 9V.

W porcie USB powinno być napięcie 12V.

No ale skoro inne urządzenia działają w tych samych gniazdach usb to jest sens to sprawdzać?

Tak, jest jak najbardziej. U mnie na win XP jak sobie coś podłącze do jakiegoś portu i zainstaluje sterownik to niektóre rzeczy działają potem tylko na tym jedym konkretnym porcie...

Urządzenie urządzeniu nie równe.

Jedno ruszy na 6V drugie nie podoła na 9V.

W porcie USB powinno być napięcie 12V.

5 V

Teoretycznie można spokojnie pobrać 0.5A ale prawda jest taka, że już przy 100mA napięcie spada do ok 4.5 V, a poniżej 4.5 to już jest szansa że sporo rzeczy nie ruszy.

edit: warto sprawdzić wątek napięcia: weź woltomierz i jakiś starą wtyczkę od usb z kawałkiem kabla i zmierz napięcie między czerwoną a czarną żyłą, tylko przypadkiem nie wkładaj końcówek pomiarowych do samego portu usb bo na 99% zrobi się zwarcie między + a masą, która jest podpięta do zewnętrznej części portu

Ok sprawdzę te napięcie. Nic innego chyba mi nie pozostaje. Na wszystkich portach już sprawdzałem czy działa i nic. A może to coś z Biosem?Czytałem niedawno o podobnym problemie i aktualizacja pomogła..

12V? Ciekawe :)

Napięcie 5V + prąd 500mA na wszystkie porty. Do tego służą zasilane huby USB, aby wzmocnić prąd :)

Serio 5v ?

Holender, a więc żyłem w błędzie... :)

No wręcz nie wierze ... zaraz znajdę swój woltomierz i to sprawdzę :)

Co do tego prąd 500mA ... raczej chodziło Ci o natężenie :)

I = prąd = mierzone w amperach, w sumie to jest "natężenie prądu" lecz po prostu łatwiej pisać "prąd" =]

U = napięcie = mierzone w voltach

a wiele osób uważa że prąd / natężenie / napięcie to jedno i to samo ... :)

Tak samo jak mówi się że w gniazdu jest prąd, a to nieprawda :)

PS. Znów offtopic :)

Nie ucz ojca jak dzieci robić :)

Nie powinno się wyrażać samego "prąd", ponieważ istnieje wiele "prądów" (Zmienny,stały,indukcyjny)

A więc wyrażenie samego prąd jest co najmniej nie ścisłe. Określenie (I=prąd również nie) Ponieważ prawidłowy zapis to I=q/t (natężenie prądu = ciało utajone / czas).

Precyzja jest jednak ważna.

Co do wypowiedzi.

a wiele osób uważa że prąd / natężenie / napięcie to jedno i to samo ... smile.gif

Cóż ludzie dużo myślą ... bardzo rzadko te przemyślenia są prawidłowe.

To tak w miarach tego offtopu.

Co do klawy, jeżeli napięcie się nie sprawdzi. Spróbuj poszukać w internecie sterowników i tyle :)

Nie powinno się wyrażać samego "prąd", ponieważ istnieje wiele "prądów" (Zmienny,stały,indukcyjny)

A więc wyrażenie samego prąd jest co najmniej nie ścisłe. Określenie (I=prąd również nie) Ponieważ prawidłowy zapis to I=q/t (natężenie prądu = ciało utajone / czas).

Precyzja jest jednak ważna.

Nieprawda. Określenie prąd (dotyczące wartości natężenia wyrażanej w amperach) jest powszechnie używane, akceptowane i uważane za prawidłowe.

Wyrażenie "płynie prąd 1 A" jest prawidłowe i w pełni ścisłe.

Jeżeli ktoś ma wątpliwości to odsyłam -> Stanisław Bolkowski - "Teoria Obwodów Elektrycznych"

Dla mnie nie jest ścisłe i tyle.

Nie przyznam się do błędu o nie ma tak łatwo :-))

Niestety elektronika to tylko moje zainteresowanie,a nie fach.

Cóż, ale do błędu i tak się nie przyznam!

(:))

Dla mnie nie jest ścisłe i tyle.

Nie przyznam się do błędu o nie ma tak łatwo :-))

Niestety elektronika to tylko moje zainteresowanie,a nie fach.

Cóż, ale do błędu i tak się nie przyznam!

( :) )

To może zostańmy przy tym, że dla Ciebie nie jest to ścisłe ;P ale ogólnie to jest ;]

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować