ksk 67 Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2008 Potrzebuje skrypt pod cron'a bashowy żeby co godzinne wykonywał chmod 777 na wszystkich plikach i katalogach i pod katalogach we wskazanym przezemnie folderze czekam na waszą innowację i pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2008 chmod -R 777 /folder Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2008 Dopiszę jeszcze parametr "f" uwzględni również subfoldery Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2008 Dopiszę jeszcze parametr "f" uwzględni również subfoldery Kolejna głupota którą czytam na WHT... chmod -R /katalog - które podał bell właśnie "uwzględnia również subfoldery". Patrz (-R) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2008 a może tak w skrypcie bashowym ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 5, 2008 nano skrypt.sh wpisz chmod 777 -R /katalog (w tresci pliku) pozniej crtl + o na koniec daj chmod +x skrypt.sh i gotowe Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 a może tak w skrypcie bashowym ? lol? Tuż to podstawy używania "konsoli" :>. Przecież wpisując cmd robisz to właśnie do powłoki czyli standardowo do basha ;f Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 wiesz co niechce mi się tego co godzinne wykonywać myślałem że to jakieś inne rozwiązania co do podfolderów i tym podobnych Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 A skryptu do cron'a dopisać nie można? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 Nawet chyba same polecenie by przeszło, nie trzeba by konstruować "skryptu" () ;> Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 Kisiek- Postaram się łopatologicznie rozprowadzić. Wywołując komendę odwołujesz się do /bin/bash. Czyli interpretatora bash, a więc po cholerę Ci to wstawiać w plik i dopiero wyłowywać z crontaba. chmod -argumenty prawa /zakres/plików Proponuję użyć chmod -R 0777 /home/user/katalog który ma być chmodowany -R (Odpowiada za chmodowanie wszystkich plików oraz plików znajdujących się w subfolderach wskazanego katalogu np. /home/$user/private/cache) Dodajesz tylko wpis do crontaba i voila.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 /bin/chmod -R 0777 /home/user/katalog który ma być chmodowany ...cron nie posiada $PATH'a Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale czy Kisiek nie jest czasem właścicielem... serwerowni?! Boże, jeśli tak, to ja współczuje klientom, jeśli ktoś nie ma nawet pojęcia co to jest google. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 nie jest. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 "Tylko" tam pracuję . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 Apacza i proftp umie postawić, więc nie jest źle aaa i port ssh zmienić A tak na poważnie, wielu z Was by się rozłożyło na prostych rzeczach Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 Ale google to chyba każdy potrafi użyć? 5 sekund szukania: http://www.computerhope.com/unix/uchmod.htm#03 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 Aj tam gadacie. Kiesiek swoje potrafi, ale jest leniwy jak pierun i w dodatku zmienił system na centos, który się wręcz sam wysypuje. To się przestraszył i przestał uczyć () @is_wm Po co komu google... czy żaden osobnik nie wie o istnieniu man komenda lub komenda --help ? Powinni odciąć internet to by się nauczyli korzystać z dóbr systemu i oprogramowania, a tak to na gotowce tylko wszyscy czekają (Cały post ma element żartobliwy - żeby mi się tu zaraz jakiś "spec" nie zaczął czepiać) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 Ale o ile można zrozumieć jakieś niestandardowe pytania o DA, to takie coś jest po prostu żenujące... chociaż by sobie stworzył jakiś nick "tomek_12" czy coś... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Grudzień 6, 2008 Dopiszę jeszcze parametr "f" uwzględni również subfoldery A nie lepiej parametr man chmod ? -f, --silent, --quiet suppress most error messages Wywołując komendę odwołujesz się do /bin/bash Odwolujesz sie do zmiennej $SHELL. Niekoniecznie jest to /bin/bash. ...cron nie posiada $PATH'a Posiada. Paradoksalnie definiuje sie go zmienną $PATH. man 5 crontab Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2008 Kolejna głupota którą czytam na WHT... Trochę się rozpędziłem ;/ ja tak mam najpierw napiszę potem pomyślę ;/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2008 @is_wm masz jakiś problem ? Jak tak to zapraszam na PW Nie wiem to pytam po to jest forum I nie rób gorzkich żali tutaj @malu haha dzięki .... może jestem leń ale powoli i skutecznie Dzieki wszystkim jakieś rozwiązanie na pewno będzie działać ps temat do zamknięcia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
is_wm 287 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2008 Problemu nie mam, raczej ma go Twoja firma, którą tutaj notorycznie ośmieszasz. Ja przynajmniej zapadłbym się pod ziemię, jakby mój pracownik nie umiał czytać lub/i korzystać z google Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2008 Widzisz żebym miał wpisane w profilu firmę ? nie więc traktuj to konto prywatnie do wypowiedzi oficjalnych będzie używane konto firmowe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Grudzień 7, 2008 Jak byś miał jeszcze kiedyś takie proste problemy to zawsze możesz napisać mi pw . Pozdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach