regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2008 Czy da się postgresql tak jak w MySQL-u nadawać użytkownikom dostęp do konkretnych baz danych a do innych baz danych zabraniać ? A jeśli tak to jak lub gdzie szukać takiej informacji. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Noone 19 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2008 Przez pg_hba.conf, przez GRANT, przez ręczne klepane zapytania. Zależy co konkretnie chcesz zablokować (schemat, baza w jaki sposó . W sieci jest pełno na ten temat. Coś mi świta że od 8.3 zmienili tutaj coś w porównaniu do poprzednich wersji ale już nie kojarzę dokładnie co (możliwe że to http://www.davidpashley.com/blog/databases.../user-admin-8.3 ). Dobrym źródłem jest strona depesz.com. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
regdos 1848 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2008 Przez pg_hba.conf, przez GRANT, przez ręczne klepane zapytania. Zależy co konkretnie chcesz zablokować (schemat, baza w jaki sposó . W sieci jest pełno na ten temat. To ja chyba nie umiem szukać, a szukałem i czytałem sporo. Wersja 8.1 Chcę uzyskać prostą rzecz. Są użytkownicy np. user_x i user_y Są bazy danych np. baza_x i baza_y chcę uzyskać efekt żeby user_x miał dostęp do baza_x a user_y do baza_y chcę również żeby user_x korzystając z phpPgAdmina widział tylko baza_x Faktycznie można ograniczyć w pg_hba.conf i zacząłem z tym się bawić jednak wtedy phpPgAdmin szaleje bo i tak pokazuje wszystkie bazy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Noone 19 Zgłoś post Napisano Listopad 28, 2008 Postgres tak ma. Zdaje się że w phppgadmin była opcja od tego ale i tak user zawsze może zainstalować własną wersję. Do innych baz i tak nie ma dostępu więc zaden problem. Można to osiągnąć na schemie ale będzie to właśnie ręczne klepanie i dużo bardziej kłopotliwe. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach