matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2008 #!/bin/bash przed_kropka=$(ps aux | grep $1 | awk '{print $3}' | cut -d '.' -f 1 | awk '{suma += $1}; END {print suma}') za_kropka=$(ps aux | grep $1 | awk '{print $3}' | cut -d '.' -f 2 | awk '{suma += $1}; END {print suma}') if [[ $za_kropka -ge "10" && $za_kropka -lt "100" ]]; then dod_przed=$(echo $za_kropka | cut -c 1) razem_za=$(echo $za_kropka | cut -c 2) let razem_przed=$przed_kropka+$dod_przed echo -e "\nUzytkownik \E[1;32;40m$1\E[0;37;40m obciaza \E[1;31;40m$razem_przed.$razem_za%\E[0;37;40m CPU!\n" elif [[ $za_kropka -eq "100" ]]; then echo -e "\nUzytkownik \E[1;32;40m$1\E[0;37;40m obciaza \E[1;31;40m100%\E[0;37;40m CPU!\n" else echo -e "\nUzytkownik \E[1;32;40m$1\E[0;37;40m obciaza \E[1;31;40m$przed_kropka.$za_kropka%\E[0;37;40m CPU!\n" fi <P> Moze komus sie przyda Uzycie: ./nazwa.sh nazwa_usera Skrypt po wpisaniu nazwy usera pokazuje w jakim stopniu dany user obciaza nasz procesor Aj zapomnialem skrypt pokazuje uzcie z danej chwili Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2008 Przyda się Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2008 Ciekawy, "obczaję" go na dniach:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2008 Dodam tylko ze skrypty sa moja wlasnoscia I nie chcial bym zobaczyc w necie mojego kodu z kogos podpisem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2008 To dodaj mu stosowna licencję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 11, 2008 Dodam jak udostepnie nowa wersje To jest zabawkla dla krzakow Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Dzieki, przyda się do mojego krzaczorraa <joke>. Akurat czegoś takiego potrzebowałem a nie miałem czasu sam napisać ;]. Tak jak ktoś już wyżej wspomniał, proponuje wydanie go pod jakąś licencją. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 i co z tego ze licenzje zrobi nie raz widze po 5 skrytów takich samych i kazdy innego autora i oczywiscie licenja przy kazdym stoi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Jak juz mowilem jest to wersja mocno okrojona Kombajn ktory bedzie logowal staty i rysowal wykres z dnia, tygodnia, miesiaca oraz kilka innych ciekawostek sie pisze ... Co do licencji to jeszcze sie zastanawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Jak juz mowilem jest to wersja mocno okrojona Kombajn ktory bedzie logowal staty i rysowal wykres z dnia, tygodnia, miesiaca oraz kilka innych ciekawostek sie pisze ... Co do licencji to jeszcze sie zastanawiam kiedy bedziesz mial gotową wersję nieokrojoją? Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Oficjalnie nie wiem Nie oficjalnie to jest juz gotowa wersja do max 9 userow naraz na jedym demonie i samo logowanie do plikow Wiec jeszcze kilka dni Musze dopracowac wspolprace dedonow, dopracowal opcje z jakimi sie uruchamiany demon No i wkoncu zaczac "rysowanie wykresow". Mam jeden problem bo przy np. 500 userach gdzie jeden demon moze obslozyc max 9 to zaczynaja sie schody Ale powoli mi sie nie spieszy ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Oficjalnie nie wiem Nie oficjalnie to jest juz gotowa wersja do max 9 userow naraz na jedym demonie i samo logowanie do plikow Wiec jeszcze kilka dni Musze dopracowac wspolprace dedonow, dopracowal opcje z jakimi sie uruchamiany demon No i wkoncu zaczac "rysowanie wykresow". Mam jeden problem bo przy np. 500 userach gdzie jeden demon moze obslozyc max 9 to zaczynaja sie schody Ale powoli mi sie nie spieszy ... Trzymam kciuki. Może to być bardzo ciekawy skrypt. Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Czekam na wypowiedź bella, on jest jak pies do jeża jeśli chodzi o skrypty zliczające zużycie CPU Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Przecież to prosty skrypt, podsumowujący w danej chwili % z listy procesów. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Dokladnie umieszczony przez emnie skrypt na forum to nic innego jak uproszczone ps aux | grep USER i zliczone wszystkie wartosci uzycia procka w jedna Patrick cichooo Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lazy 33 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Jak juz mowilem jest to wersja mocno okrojona Kombajn ktory bedzie logowal staty i rysowal wykres z dnia, tygodnia, miesiaca oraz kilka innych ciekawostek sie pisze ... Co do licencji to jeszcze sie zastanawiam zbieranie statystyk w taki sposob nie jest najlepszym pomyslem sugeruje zapoznac sie z tym http://www.linuxjournal.com/article/6144 -- Lazy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Wiem dla tego w normalnej wersji bedzie to inaczej wygladac, jednak sa dwie opcje, a raczej dwie wizje wtyczka do cacti albo osobna aplikacja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Przecież to prosty skrypt, podsumowujący w danej chwili % z listy procesów. Przy pełnej funkcjonalności to nie bedzie taki prosty skrypt jak na początku wątku. Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Dokladnie jak mowi to ednet bedzie on duzo bardziej rozbudowany Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Listopad 12, 2008 Matt, jeżeli chcesz osiągnąć coś miarodajnego skorzystaj z tego: http://www.megawebhost.com/cgi-bin/man2htm...i_command=sa(8) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 14, 2008 Niestety projekt sie opoznia ... Przyczyna sa klopoty z maszyna jakie przechodzilem ostatanio i nie mialem czasu ostatanio nad nim pracowac ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Listopad 18, 2008 Jesli sa jakies osoby ktore sa chetne pomoc w testach najlepiej z wlasna maszyna / VPS prosze o kontakt Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Listopad 23, 2008 O geez... a nie lepiej: ps ho %C -u root | awk '{sum += $1} END { print sum }' zamiast tych grepów, cutów i awków? Polecam postudiować manual do ps. Wg mnie i tak lepszy obraz na procesy daje htop -u login_usera Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Listopad 23, 2008 O geez...a nie lepiej: ps ho %C -u root | awk '{sum += $1} END { print sum }' zamiast tych grepów, cutów i awków? Polecam postudiować manual do ps. Wg mnie i tak lepszy obraz na procesy daje htop -u login_usera Marcin, w ten sposob mozna tez zliczyc dobowe obciazenie generowane przez danego użytkownika/użytkowników? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Listopad 25, 2008 Marcin, w ten sposob mozna tez zliczyc dobowe obciazenie generowane przez danego użytkownika/użytkowników? A po co tworzyć skomplikowane narzędzia? Wystarczy ps + rrdtool. Na szybko machnięte, specjalnie dla WHT: #!/bin/bash # ahes #exclude="user1|user2|user3" # nie zliczaj tych userow path="/tmp/stats" # tu trzymaj dane period="6hours" # podstawa czasu height="600" # wysokosc wykresu width="800" # szerokosc wykresu users=$(for user in `getent passwd | cut -d: -f1 | grep -Ev ${exclude:-^$}`; do echo "$user"; done) if test ! -d "$path"; then mkdir "$path"; fi if test ! -f "$path/cpu.rrd" then rrdtool create $path/cpu.rrd --step 60 \ RRA:AVERAGE:0.5:1:1440 \ `for user in $users; do echo -n "DS:$user:GAUGE:120:0:1440 "; done` fi for user in $users do cpu=`ps ho %C -u $user | awk '{sum += $1} END { print sum }'` update="$update:${cpu:-0}" done rrdtool update $path/cpu.rrd N$update for user in $users do rrdtool graph $path/$user.png \ --title "user: $user" \ --upper-limit 100 \ --lower-limit 0 \ --start now-$period \ --vertical-label "cpu" \ --height $height \ --width $width \ DEF:user=$path/cpu.rrd:$user:AVERAGE \ LINE2:user#ff00ff \ GPRINT:user:AVERAGE:"avg\:%3.2lf" > /dev/null done Do crona co minute i jazda Pozdro. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach