Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2008 Cześć, Do rzeczy, mam zainstalowane aapch2, mysql5, php5 i do tego postfix oraz eaccelerator. Od samego początku obserwuję z dnia na dzień zwiększanie się zajętości dysku. Średnio 4-8MB dziennie. Zlokalizowałem że jest to gdzieś w /var/ Wydaję mi się iż jest to folder /cache/ - cześć eacceleratora. Jak to potwierdzić? I czy można co jakiś czas - powiedzmy po przekroczeniu 1.5GB opróżnić jego zawartość? Pzdr! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2008 Znaczy w sensie że nie ten dział czy te pytanie jak dla Ciebie za błahe i nie masz zamiaru odpowiadać mimo wysilenia się i napisania tego przemądrego stwierdzenia? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2008 Jeśli rzeczywiście jest to /cache to raczej zostaw bo są to pliki, które przyspieszają działanie stron www i zmniejszają obciążenie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2008 Bartek no to wiem, pytam tylko co jeśli zacznie mi sie kończyć miejsce na dysku Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2008 Popatrz w config eacceleratora i zobacz gdzie chowa pliki Przydatna może być komenda tmpwatch, czyści pliki, które nie były używane przez dany okres czasu. http://linux.about.com/library/cmd/blcmdl8_tmpwatch.htm Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2008 extension="eaccelerator.so" eaccelerator.shm_size="16" eaccelerator.cache_dir="/var/cache/eaccelerator" eaccelerator.enable="1" eaccelerator.optimizer="1" eaccelerator.check_mtime="1" eaccelerator.debug="0" eaccelerator.filter="" eaccelerator.shm_max="0" eaccelerator.shm_ttl="0" eaccelerator.shm_prune_period="0" eaccelerator.shm_only="0" eaccelerator.compress="1" Jest tu gdzieś opcja 'czyść co x dni'? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2008 http://eaccelerator.net/wiki/Settings Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Listopad 7, 2008 eaccelerator.shm_size="16" Czyli to może Ci zająć tylko 16MB Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prohost 345 Zgłoś post Napisano Listopad 8, 2008 Czyli to może Ci zająć tylko 16MB Może dużo więcej. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Listopad 8, 2008 Zobacz też czy nie masz w archiwum pobranych już paczek Debiana. Czasami można tak "stracić" kilkaset MB. To do -> apt-get clean Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Listopad 8, 2008 Cześć, Do rzeczy, mam zainstalowane aapch2, mysql5, php5 i do tego postfix oraz eaccelerator. Od samego początku obserwuję z dnia na dzień zwiększanie się zajętości dysku. Średnio 4-8MB dziennie. Zlokalizowałem że jest to gdzieś w /var/ Wydaję mi się iż jest to folder /cache/ - cześć eacceleratora. Jak to potwierdzić? I czy można co jakiś czas - powiedzmy po przekroczeniu 1.5GB opróżnić jego zawartość? Pzdr! W /var są też logi więc może przyjrzyj się też temu katalogowi. Chociaż 4-8MB to dużo, ale może coś Ci nieźle zaśmieca. /var/log Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Listopad 8, 2008 Bell to To do -> apt-get clean znam. Szkoda że w aptcie z Etch nie ma opcji autoremove - zrobić upgrade do tego z Leggego? CZy to nei bezpieczne? Co do tych pakietów to jest tam tego trochę. A co do logów to zaraz posprawdzam. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2008 Ja koło 400MB zaoszczędziłem dzięki clean :] Ale dalej tylko 780MB mam wolnego na /root :/ Co poradzicie? root@badziewiak:/# du -sh * 4.5M bin 31M boot 0 cdrom 76K dev 18M etc 3.3G home 4.0K initrd 0 initrd.img 0 initrd.img.old 121M lib 16K lost+found 12K media 4.0K mnt 4.0K opt du: cannot access `proc/1830/task/1836/fd/227': No such file or directory du: cannot access `proc/2383/task/2383/fd/3': No such file or directory du: cannot access `proc/2383/task/2383/fdinfo/3': No such file or directory du: cannot access `proc/2383/fd/3': No such file or directory du: cannot access `proc/2383/fdinfo/3': No such file or directory 0 proc 680K root 3.4M sbin 4.0K selinux 4.0K srv 0 sys 28K tmp 1.1G usr 9.2G var 0 vmlinuz 0 vmlinuz.old /home (4.5 GB) oraz /var/www (8.2 GB) są na osobnej partycji jakby co /tmp jest czysty. Gdzie jeszcze szukać oszczędności miejsca? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2008 No to pozostały Ci chyba tylko logi w /var/log... /usr (1.1GB) - trochę dużo mi się wydaje jeżeli ma to być okrojony system. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2008 Logi binarne mysql ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Prohost 345 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2008 du -h > dysk.log i szukaj. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2008 /usr (1.1GB) - trochę dużo mi się wydaje jeżeli ma to być okrojony system. Gdybyś miał okazję zobaczyć serwer BlueMana wcale by Cię to nie zdziwło. (Dawno takiego syfu nie widziałem, z całym szacunkiem niebieski) :-)) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
BlueMan 69 Zgłoś post Napisano Listopad 22, 2008 Luuzzz To mój pierwszy serwer, więc nie ma się chyba co dziwić :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach