Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Październik 28, 2008 Cześć, Lepiej stawiać własny serwer pocztowy czy korzystać Google dla Domen? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
arturros 0 Zgłoś post Napisano Październik 28, 2008 Jeśli nie jesteś pewien swej maszyny, a maile są dla ciebie priorytetem, wybierz gmail. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pavobe 0 Zgłoś post Napisano Październik 28, 2008 Też bym stawiał na GMaila. Skoro sam już włączasz GMaila pod wybór "trzymania" maili, to coś w tym musi być . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Październik 28, 2008 Gmail, sam używam i jestem zadowolony. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Październik 29, 2008 Też używam już od kilku lat ładnie się sprawuje i z tego co pamiętam mieli tylko jedną awarię (do której się przyznali), mianowicie wyparowało im 60 maili Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2008 Ale postfix'a i tak warto postawić do obsługi funkcji mail(); prawda? Czyli co pop3-courier mogę odinstalować? I na stronie Google'a zarejestrować domenę i podpisać maile? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2008 Ale postfix'a i tak warto postawić do obsługi funkcji mail(); prawda? Wtedy maile polecam też przez Googlowe SMTP wysyłać ze skryptów... bo inaczej zrobią się problemy z SPF i MXFILTER przy wysyłaniu maili do co niektórych dostawców poczty Ja osobiście wolę serwer postawiony wg moich własnych potrzeb, gdzie mogę zrobić dowolną praktycznie rzecz, zaczynając np. od backupów Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2008 Le wtedy co zamiast postfix'a to qmail? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kafi 2425 Zgłoś post Napisano Październik 29, 2008 Le wtedy co zamiast postfix'a to qmail? Wtedy to w skryptach nie korzystasz z bezpośrednio funkcji mail() tylko łączysz się przez SMTP z serwerem Google, z którego to wysyłasz maile... a MTA żadnego u siebie nie musisz mieć. Ogólnie chodzi tu o to, aby Received from było z Google, a nie z twojego serwerka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Rolandzik 0 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Korzystam z Google Apps i posiadam Gmaila we własnej domenie, instalacja jest prosta, ogranicza się do dodania kilku wpisów do domeny. Sprawuje się naprawdę świetnie, polecam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
pavobe 0 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Hmm... przypomniałem sobie, że korzystając z usług Google możesz korzystać też z innych serwisów na tych samych kontach użytkowników. Mam na myśli np. kalendarz, doksy. Jeżeli masz zamiar skorzystać jeszcze z takich rzeczy, to GMail i koniec. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Październik 31, 2008 Nie no testowałem i kurcze super. Dla takiej osoby jak ja instalacja serwera pocztowego i serwera DNS odpada Wystarczy Gmail i DNSy rejestratora domeny Supcio Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Xirad 3 Zgłoś post Napisano Luty 27, 2009 W styczniu gmail był niedostępny przez 2 dni. W tym tygodniu w poniedziałek przez większość dnia. Niestety żadnego supportu, telefonu itd. Przy profesjonalnych i komercyjnych usługach gmail nie jest dobrym rozwiązaniem. Oczywiście dla domowego użytku jest super. Sam używam i jestem bardzo zadowolony, ale klientów trzymam na swoim serwerze. Pozdr, Xirad Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Malas 0 Zgłoś post Napisano Luty 28, 2009 W styczniu gmail był niedostępny przez 2 dni. W tym tygodniu w poniedziałek przez większość dnia. Niestety żadnego supportu, telefonu itd. Przy profesjonalnych i komercyjnych usługach gmail nie jest dobrym rozwiązaniem. Oczywiście dla domowego użytku jest super. Sam używam i jestem bardzo zadowolony, ale klientów trzymam na swoim serwerze. Pozdr, Xirad Tylko zobacz datę ostatniego postu?zainteresowany z pewnością już dawno wybrał. Teraz równie dobrze można się skusić na domains live Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Luty 28, 2009 a tak na boku gmail mimo swych wad mogę się założyć że i tak ma dużo większy uptime niż na przykład usługi komercyjne. poniedziałkowa awaria dotyczyła tylko webmaila, osoby korzystające z poczty przez np outlooka, nie odczuły żadnych nieprawidłowości... na palcach jednej dłoni można wymienić awarię google sprzed ostatniego roku. a dodatkowo trzeba pamiętać ze G jest bardzo prestiżowe i nawet gdy komuś zniknie jeden mail to już wszyscy w internecie o tym wiedzą. Większy - każdy błąd jest lepiej nagłośniony... Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ahes 83 Zgłoś post Napisano Luty 28, 2009 Ale postfix'a i tak warto postawić do obsługi funkcji mail(); prawda? Czyli co pop3-courier mogę odinstalować? I na stronie Google'a zarejestrować domenę i podpisać maile? pop3-courier to stary soft, lepiej korzystac z dovecot. mail() mozesz sobie puszczac przez wlasny smtp - wystarczy podstawowa instalacja postfixa i skonfigurowany anvil (ograniczenia wyslanych mejli w jednostce czasu) + jakies statystyki, aby w razie fuckupu starego wordpressa nie wyslac 2 mln mejli ze spamem. Trzeba uwazac. Jesli chcesz domene podpiac do google to konfigurujesz mxy dla swojej domeny z odpowiednimi priorytetami. Np: jabluszko.org. 3600 IN MX 5 alt1.aspmx.l.google.com. jabluszko.org. 3600 IN MX 5 alt2.aspmx.l.google.com. jabluszko.org. 3600 IN MX 10 aspmx2.googlemail.com. jabluszko.org. 3600 IN MX 10 aspmx3.googlemail.com. jabluszko.org. 3600 IN MX 1 aspmx.l.google.com. I robisz jeszcze odpowiednia magie po stronie google apps. na palcach jednej dłoni można wymienić awarię google sprzed ostatniego roku. Byĺo 6 awarii wiec chyba cos nie tak z twoja dlonia Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
crazyluki 114 Zgłoś post Napisano Luty 28, 2009 jestem jego starszym bratem - http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80279,3160555.html ;-) oczywiście żartuję;-) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Tomasz Fiedoruk 98 Zgłoś post Napisano Luty 28, 2009 W styczniu gmail był niedostępny przez 2 dni. W tym tygodniu w poniedziałek przez większość dnia. Niestety żadnego supportu, telefonu itd. Co za bzdury gadasz. Ostatnia przerwa trwała w zależności od lokalizacji 2-3h MAX. Poza tym zobacz sobie http://www.google.com/appsstatus# Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach