Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2008 Cześć, Mam taki dylemat. Domeny mam w /var/www Jak zrobić np. 2 konta FTP - niezależne tak aby konto WHT umożliwiało tylko dostęp do katalogu /var/www/webhostingtalk.pl a konto Jarek do /var/www/jarek.pl Da się tak? Sam nie potrafię odnaleźć rozwiązania... Pzdr! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2008 Dodać tych użytkowników w systemie i nadać ew. im odpowiednie uprawnienia by mogli łączyć się tylko na FTP? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2008 klik Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
gość8 0 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2008 Ustawić wybrane katalogi jako katalogi domowe użytkowników, a serwer ustawić tak, aby nie wypuszczał poza katalog domowy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2008 Tego z chrootem nie rozumiem... Co do katalogów domowych to wolał bym to mieć w jednym miejscu wszytko. Adrian, mógł byś napisać coś więcej? Może jakiś przykład? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2008 @JarekMk - dodajesz nowego usera: adduser wht (patrzysz co Ci tam wyświetla) - zmieniasz ew. rodzaj powłoki w /etc/passwd np na /bin/nologin (by miał dostęp tylko do FTP) - ew. nadajesz dodatkowe uprawnienia (chmod/chown) dla danego katalogu tego użytkownika Czyli po prostu zwyczajnie dodajesz nowych uzytkowników do systemu. I wypadałoby trochę poczytać o samej budowie pliku konfiguracyjnego proftpd oraz dodawaniu nowych uzytkowników gdyż wnioskuję, iż tego w ogóle nie zrobiłeś... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Październik 19, 2008 http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=51611 Dobry przykład? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Październik 20, 2008 Ehm.. nie wiem czy zrozumiałem dobrze . Poprzez useradd/adduser dodajesz normalnie użytkownika do systemu [parametrem --home ustawiasz mu katalog domowy] , możesz ustawić mu powłokę tak jak pisał Adrian, ale ja zawsze ustawiam na /bin/false i dodaje te 2 wpisy do cfg. DefaultRoot ~ RequireValidShell off Sprawdź czy o to chodziło P.S pamiętaj o restarcie/reloadzie serwera ftp Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach