breja 0 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2008 Mam problem z dodaniem wielu domen do dnsa. W webminie jest taka opcja jak "Create zones from batch file." i faktycznie robi automatycznie wpisy tylko nie takie jakie bym chcial (czyli takie jak przy dodawaniu pojedynczym) :/ robi: /etc/bind/domena.pl.hosts $ttl 38400 domena.pl. IN SOA xx.kimsufi.com. root.xx.kimsufi.com. ( 1223120692 10800 3600 604800 38400 ) domena.pl. IN NS xx.kimsufi.com. @ IN A 9x.12x.16.xx * IN A 9x.12x.16.xx Dwa ostatnie wisy osiagam dodajac je do "Zone Defaults" niestety aby to dzialalo trzeba by dodac $ORIGIN domena.pl jako 2 linijke niestety nie mam pojecia gdzie to zmeinic w webminie google tez milczy a edycja XXX plikow to ostatecznosc. Przy recznym dodawaniu robi mi jeszcze taka linijke nie wiem czy jest to potrzebne ale hurtem tego tez nie dodaje domena.pl. IN TXT "v=spf1 a mx a:domena.pl ip4:xx.xxx.xxx.xxx ?all" dodatkowo dodajac z automatu robi mi: /etc/bind/named.conf.local zone "domena.pl" { type master; file "/etc/bind/domena.pl.hosts"; }; zamiast: zone "domena.pl" { type master; file "/etc/bind/domena.pl.hosts"; allow-transfer { 127.0.0.1; localnets; }; }; I tez nie mam pojecia gdzie zmienic ten szablon aby to dodawalo tak jak przy pojedynczym dodawaniu w webminie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2008 a nie latwiej zrobic szablon strefy, wklepac do pliku tekstowego wszystkie domeny ( po jednej per linia ), pozniej via cat przekazac do skrypt w bashu liste domen i via petla potworzyc wszystkie strefy dla domen? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
breja 0 Zgłoś post Napisano Październik 4, 2008 Napisalem sobie w PHP robi mi pliczki hosts ale to chore zeby opcja importu w webminie byla nieprzydatna bo nie mozna szablonu zmienic Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach