ukash84 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 29, 2008 Witam, mam wykupiony serwer w ovh z systemem FreeBSD. Podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami co robicie kiedy serwer nie odpowiada bo np. odetniecie sobie do niego dostęp firewallem. Nie bardzo potrafie obsługiwać kvm w ovh więc proszę o rady jak bootować freebsd w tym trybie. Pozdrwiam i dziękuję z góry za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
scz 0 Zgłoś post Napisano Październik 5, 2008 FreeBSD nie działa dobrze z serwerami ovh powodem jest to ze nie widzi karty sieciowej z najnowszym jądrem. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gargamel 0 Zgłoś post Napisano Październik 6, 2008 FreeBSD nie działa dobrze z serwerami ovh powodem jest to ze nie widzi karty sieciowej z najnowszym jądrem. Jaka to karta sieciowa? Sterownika nie bylo w FreeBSD5 i 6 dla karty gigowej realteka (8168), natomiast można było go sciągnąć ze strony www realteka (pracował jako dynamiczny moduł jądra, wcześniej trzeba było wywalić statyczną część oryginalnego sterownika rl z jądra). Chodził dobrze, niestety nie obsługiwał altq w pf. W linii FreeBSD 7 ten sterownik jest już w jądrze: /home/tomek$ dmesg | grep re0 | head -n 1 re0: <RealTek 8168/8168B/8168C/8168CP/8111B/8111C/8111CP PCIe Gigabit Ethernet> port 0xe000-0xe0ff mem 0xff820000-0xff820fff irq 17 at device 0.0 on pci3 A co do samegu kvm to pierwszy raz używałem tego z rok temu, nie dało się zrobić absolutnie nic, znaki na klawiaturze były pozamieniane, żeby się zalogować to musiałem najpierw w miejscu loginu wciskając wszystkie klawisze dojść do tego jak sie wpisuje hasło. A jak sie udało to nie byłem w stanie znaleźć slasha '/' (probowałem wszystkie klawisze razem z ctrl altami i shiftem). Z ciekawości spróbowałem kvm jakiś miesiąc temu, przyszedl na maila login i password do tego ich panelu www, ale niestety nie prawidłowy (nie mogłem sie zalogować), narazie dałem spokoj z tym ichniejszym kvm, jedyne co dobrze działa to system rescue. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach