Gość AceDude Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 Mam dość dziwny problem z proftpd dotyczący defaultroot, mianowicie przy ustawnienu go na ~ nie mogę się zalogować na serwer (login incorrect), a kiedy ustawię go na /home - działa bez problemów. User ma ustawioną ścieżkę do katalogu domowego. Jakieś pomysły? Początek mojego configa: # # /etc/proftpd/proftpd.conf -- This is a basic ProFTPD configuration file. # To really apply changes reload proftpd after modifications. # # Includes DSO modules Include /etc/proftpd/modules.conf # Set off to disable IPv6 support which is annoying on IPv4 only boxes. UseIPv6 off ServerName "" ServerType inetd DeferWelcome off MultilineRFC2228 on DefaultServer on ShowSymlinks on TimeoutNoTransfer 600 TimeoutStalled 600 TimeoutIdle 1200 DisplayLogin welcome.msg DisplayFirstChdir .message ListOptions "-l" DenyFilter \*.*/ DefaultRoot ~ IdentLookups off ServerIdent on "FTP Server ready." # Port 21 is the standard FTP port. Port 21 # In some cases you have to specify passive ports range to by-pass # firewall limitations. Ephemeral ports can be used for that, but # feel free to use a more narrow range. # PassivePorts 49152 65534 # To prevent DoS attacks, set the maximum number of child processes # to 30. If you need to allow more than 30 concurrent connections # at once, simply increase this value. Note that this ONLY works # in standalone mode, in inetd mode you should use an inetd server # that allows you to limit maximum number of processes per service # (such as xinetd) MaxInstances 5 # Set the user and group that the server normally runs at. User proftpd Group ftpusers Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 W /etc/passwd użytkownik który loguje się na ftp'a istnieje i ma ustawioną poprawną ścieżkę do swojego katalogu? Ustawienia ew. dodatkowych modułów czy indywidualnych vhost'ów nie kolidują? Logi na pewno nie mówią nic więcej prócz "login incorrect"? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AceDude Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 W logach nie ma nic, w /etc/passwd jest user i ścieżka. Vhostów nie ma w ogóle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 ~ jest rozwijane przez powłokę, a nie przez system Tak więc, jeżeli twórcy Proftpd nie uwzględnili ~ jako specjalnej opcji, to tak tego nie załatwisz... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AceDude Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 Jeżeli wszystko dobrze zrozumiałem: z poziomu roota też nie działa. Identyczna konfiguracja na innym serwerze działą no problemo. Może więc czegoś w systemie brakuje? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lazy 33 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 ~ jest rozwijane przez powłokę, a nie przez system Tak więc, jeżeli twórcy Proftpd nie uwzględnili ~ jako specjalnej opcji, to tak tego nie załatwisz... pomysleli http://www.proftpd.org/docs/directives/lin...efaultRoot.html w auth.log powinnoc cos o tym byc -- Lazy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość AceDude Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 Moja wina. Źle nadałem uprawnienia na katalog. Eh. Tak czy siak - dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach