Jerzyk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2008 Jakie najlepiej ustawić kodowanie znaków dla MySQL na serwerze dedykowanym na którym chciałbym skorzystać ze skryptów w kodowaniu iso-8859-2 (np. php-Fusion, phpBB2, memHT) jak i utf-8 (phpBB3, Wordpress) Obecnie mam ustawione: System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8) ale jest problem z wyświetlaniem polskich znaków na stronach w kodowaniu iso. Jakie kodowanie wybrać dla mysql ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sproject 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2008 Odgórnie możesz ustawić jakie chcesz. Przecież dla każdej z baz będziesz mógł je zmienić... Dobrze mówię? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jerzyk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2008 Chyba nie można ustawić dla każdej bazy oddzielnego kodowania znaków... Czy któryś z ekspertów mógłby się wypowiedzieć ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Noone 19 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2008 Można. Nawet dla kolumny. http://tworzenie-stron-www.org/artykuly/3/...na_stronach_www Chyba muszę ten link do stopki wkleić Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jerzyk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2008 Noone, dziękuję bardzo za linka. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak mam zainstalować przy kodowaniu utf8_general_ci - forum phpbb2 które korzysta z kodowania iso - żeby nie były poucinane polskie litery. Dzięki za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sproject 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 23, 2008 No przecież na tej stronie masz to napisane. Czy wszystko trzeba Ci pod nos podać? CREATE DATABASE db_name CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci; Ustawiliśmy kodowanie na UTF8, metodę porównywania napisów na utf8_polish_ci. Jeśli chcesz ustawić inaczej (na latin2/iso-8859-2) podajesz inne parametry i tyle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jerzyk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 Próbuję wykonać operację zmiany kodowania w phpmyadmin w zakładce Operacje >> Metoda porównywania napisów i ustawiam np. latin2_general_ci lub latin1_swedisch_ci i w obu przypadkach po instalacji phpbb2 nie ma polskich znaków są zamiast tego np. znaki zapytania lub jakieś krzaczki. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sproject 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 Oprócz metody ustaw właściwe kodowanie dla samej bazy. Ew. zaopatrz się w spolszczenie UTF-8. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jerzyk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 Mógłbym prosić o rozwinięcie myśli ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sproject 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 ZESTAW ZNAKÓW i METODA PORÓWNYWANIA NAPISÓW, to dwie zgoła odmienne rzeczy. Musisz zmienić ZESTAW ZNAKÓW dla danej bazy poprzez polecenie CHARACTER SET wraz z parametrem określającym kodowanie jakie chcesz zastosować, np. CHARACTER SET latin2_general_ci Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jerzyk 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 A o co chodzi z tym - "Ew. zaopatrz się w spolszczenie UTF-8." ?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sproject 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 24, 2008 Skoro domyślne kodowanie bazy, to UTF-8, najprościej byłoby wybrać właśnie taką wersję skryptu forum/CMSa, która zgodna jest z UTFem. Moje słowa są czysto hipotetyczne, bo nie wiem jak przedstawia się sytuacja z phpBB 2, ale np. w wypadku PHP-Fusion 7 do dyspozycji są dwie wersje instalacyjne tego skryptu - latin i UTF. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach