krk151 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2008 Witam mam takie pytanie, gdyż z dziedziny administracji jestem zero jaka jest komenda lub coś na to żeby zoptymalizować pamięć ram na dedyku. teraz mam wolne tylko 11mb a chcę, żeby było ok 60mb Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2008 heh :-)) Pokaż wynik komendy free -m :-)) I pochwal się jakiego oprogramowania używasz. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2008 Gdzies na forum widzialem cos takiego: echo 1 > /proc/sys/vm/drop_caches Do zwalniania ramu, jednak widzialem tez ze to zly pomysl Po za tym to zadna optymalizacja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krk151 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2008 s1:~# free -m total used free shared buffers cached Mem: 1005 973 32 0 142 636 -/+ buffers/cache: 194 811 Swap: 4879 0 4879 s1:~# a oprogramowanie Debian 4.0 32bit Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
exa 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2008 s1:~# free -m total used free shared buffers cached Mem: 1005 973 32 0 142 636 -/+ buffers/cache: 194 811 Swap: 4879 0 4879 s1:~# tak naprawdę masz 1005 - (142 + 636) - 32 = 195 MB zajętej pamięci, 810 MB jest dostępne. Pamięć na cache i bufory zawsze zajmuje resztę wolnej pamięci, ale są to obszary w całości możliwe do wykorzystania przez aplikacje wymagające pamięci. Wszystko jest OK. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość N3T5kY Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2008 Heh to teraz wszystko jasne A ja się zastanawiałem co on tam poinstalował Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krk151 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2008 ok, dzięki za odpowiedź, a powiedzcie mi co daje taka komenda # wget http://day32.com/MySQL/tuning-primer.sh # chmod +x tuning-primer.sh # ./tuning-primer.sh czy ona faktycznie tuninguje MySQL ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
sproject 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2008 To zależy od tego czym tak naprawdę jest pobierany tuning-primer.sh... Z tego co piszą w Sieci wynika, że powinien nieco pomóc. http://www.howtogeek.com/howto/linux/using...nalyzer-script/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek_b 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 21, 2008 ok, dzięki za odpowiedź, a powiedzcie mi co daje taka komenda # wget http://day32.com/MySQL/tuning-primer.sh # chmod +x tuning-primer.sh # ./tuning-primer.sh czy ona faktycznie tuninguje MySQL ? To komenda pobierania skryptu pomocnego przy optymalizacji bazy danych. Ponieważ nie ma uniwersalnej recepty na taką optymalizację, bo jest ona zależna od lokalnych uwarunkowań (RAM, rodzaj tabel, itp itd), wymyslono taki skrypt, który "daje" propozycje optymalizacji wynikające z aktualnego stanu rzeczy, czyli aktualnych warunków (potrzeb). Sam niestety nie tuninguje... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach