lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2008 Czy ktoś ma na codzień doczynienia z protokołem autentykacji Kerberos lub z technologią CORBA? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2008 Czy ktoś ma na codzień doczynienia z protokołem autentykacji Kerberos lub z technologią CORBA? Ja mam doczynienia z Kerberosem. W czym problem? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2008 Ja mam doczynienia z Kerberosem. W czym problem? User raportuje, że nie jest w stanie zalogować się do swojej stacji, ale twierdzi że podał prawidłowe hasło i login jaka może być przyczyna/przyczyny tego problemu ? Chodzi mi o możliwości rozwiązania tego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2008 User raportuje, że nie jest w stanie zalogować się do swojej stacji, ale twierdzi że podał prawidłowe hasło i login jaka może być przyczyna/przyczyny tego problemu ? Rozumiem, ze workstacja i KDC to dwie rozne maszyny, ktore wczesniej wspolpracowaly ze soba bez problemu. Sugeruje wpierw sprawdzic czy pomiedzy obiema maszynami nie wystepuje zbyt duza roznica czasu. Rozbieznosc powyzej 5 minut uniemozliwia korzystanie z systemu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Sierpień 27, 2008 Jeżeli z czasem jest wszystko ok to masz jakieś inne sugestie co to może być, niestety nie pracuję z tym protokołem ani nie mam za bardzo dostępu by to sprawdzić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jarek 4 Zgłoś post Napisano Sierpień 28, 2008 User raportuje, że nie jest w stanie zalogować się do swojej stacji, ale twierdzi że podał prawidłowe hasło i login jaka może być przyczyna/przyczyny tego problemu ? Chodzi mi o możliwości rozwiązania tego. Witaj Powiem ci tak po pół rocznym doświadczeniu z pracownikami Urzędów (w szczególności ze starszymi) nigdy nie wierz! w to co on/ona mówi, że wpisał/a dobrze hasło i login bo wiem, że w 80% przypadków tak nie jest... tyle ode mnie pozdr. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Sierpień 29, 2008 Generalnie Kerberos nie jest jakims specjalnie wymagajacym tworem, aby moc przeprowadzic w oparciu o niego autoryzacje trzeba spelnic tylko kilka podstawowych warunkow. Zgadzac sie musza wpisy DNS z wpisami PTR, jak juz napisalem zgadzac sie rowniez musi czas na serwerach/workstacjach uczestniczacych, maszyny te musza miec swoje keytabs, a uzytkownicy byc dodani do listy. Tyle... Jesli cos nagle przestalo dzialac to sugeruje zejrzec do dziennika bledow na serwerze KDC, po wklepaniu bledu do Google na 90% znajdiesz workaround w 15 minut. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach