Gość Fobi Zgłoś post Napisano Czerwiec 20, 2004 Ode mnie dodam, ze chociaz lubie firme AMD to niechcialbym aby moj serwis byl hostowany na tej platformie. Jednak platforma intela deklasuje AMD pod kazdym wzgledem (oprocz finansowych). Czekam na wasze opinie. pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Grupa PFF 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 20, 2004 platforma intela deklasuje AMD pod kazdym wzgledem (oprocz finansowych). No nie powiedziałbym... AMD Athlon 64, pierwszy 64 bitowy procek na platformy stacjonarne, poki co deklasuje pentiumy! A procesory serwerowe z serii Opteron rowniez sa przed pentiumami w benchmarkach... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kufel 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 20, 2004 Tm! Ma racje, AMD w niczym nie ustepuje jakoscia, a nawet czesto je deklasuje zwlaszcza w nowych procesorach. W moich doswiadczeniach jednak spotkalem sie z tym ze "konsument" szeroko pojety ktory pobieznie zna rynek IT, automatycznie kojarzy Intel z jakoscia. Z tegoz powodu dla szerokiego rynku oferujemy uslugi oparte na technologiach intela. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Fobi Zgłoś post Napisano Czerwiec 20, 2004 Moze rzeczywiscie nowe AMD sa szybsze ale to nie to. Taki przyklad: wystarczy popatrzec na temperatury pracy. Intel jest kilka lat przed AMD (ja by chcieli to jutro na polkach pojawily by sie procesory 10GHz). Jesli jestem w bledzie to prosze mie wytlumaczyc. Co do athlona 64 to co mi po taki procesorze, jak nie ma aplikacji wykorzystujacych to. Opetron lepszy od Xeon-a ? hmm ciekawe. pzdr Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frogotten 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2004 Heh zalezy do czego. Z tego co wiem AMD-eki nie nadaja sie do programów CADowskich i do tworzenia grafiki na wyzszym poziomie, natomiast pod serwery etc sprawuja sie calkiem nie zle. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Grupa PFF 3 Zgłoś post Napisano Czerwiec 21, 2004 Moze 2 rzeczy - srx Fobi za edita, ale uznalem, ze ankieta to dobra forma sprawdzenia. Aha i srx ze przenioslem topic, ale to chyba wlasciwsze miejsce... A co do Frogottena... AMD w niczym nie ustepuje Intelowi. A momentami go przewyższa. Znaczy do tej pory to wyglada to na gadke profanów, wiec poczekam na opinie osob bardziej znajacych sie na rzeczy... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Frogotten 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 1, 2004 Nie wiem... ja tam mailem to w szkole jako ciekawostke - kiedy mialem o budowie komputera . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blind fish 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2004 Jak dla mnie to nie ma rózniecy między AMD a Intelem.. I to i to procesor.. Choć czasu kiedy AMD były jakby okrojonymi wersjami Intela już mineły. Platforma AMD ma taką samą wydajność (a w niekótych zastosowaniach wyższą) jak Intel. I ja bym popierał AMD (choć np. sam mam P4 2,4 Ghz )... //Poprawione Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Andrzej 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 16, 2004 ...(choć np. sam mam P4 2,4 GB )... raczej P4 2,4 GHz ... no chyba, ze nie chodzi o precesor :wink: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
blind fish 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 17, 2004 Andrzej juz poprawiłem... A błąd tylko dla tego że się myśli o 50 sprawach na raz i pisze szybko :wink: Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
grz3siek 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 21, 2004 Choc w domu mam amd to wydaje mi sie, ze do zastosowan serwerowych bardziej nadaja sie intele - procz celerona... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Maq 73 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2004 Jakby różnicy w cenie serwera nie było wziąłbym intela, jeśli byłaby na korzyść amd, wziąłbym amd'ka. Sam mam amd Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
comp 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 No ja myślę, że oba producęty robią dobre procki i zależy od tego co chcemy robić na komputerze. Jeżeli chodzi o gry to zdecydowanie leprzym rozwiązaniem będzie AMD, natomiast Intel bardzo dobrze się nadaje do aplikacji biurowych (powiedziałbym jest stablniejszy). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adx 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 x64 wygląda znacznie rozsądniej niż IA64, dlatego niezależnie ilubitowy procesor kupujesz sugeruję popierać AMD... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Fobi ..ale teraz juz nie ma tej walki na gigaherce.. wiec nawet te 10Ghz mogloby przegrac z 4Ghz drugiej firmy... heh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Jednak platforma intela deklasuje AMD pod kazdym wzgledem Eee, to jest tekst sponsorowany? A tak serio: rozwiązania AMD są o wiele bardziej "inteligentne", Intel musi to nadrabiać megahercami, co nie zmienia faktu, że Athlony 64 i Opterony bez problemu wygrywają z zabawkami Intela. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Amd wygrywa chyba tylko niska cena Nadaje sie napewno bardziej do komputerow sluzacych do grania. Ale na platformy serverowy raczej lepszy jets intel z produktami xeon i pentium. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jacek 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Przetestuj np. dwurdzeniuwe procesory obu producentów. Twory AMD są zdecydowanie górą. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Amd wygrywa chyba tylko niska cena Stereotyp dla ludzi, którzy nie używali AMD. Dla nich liczą się cyferki i marketing. Kup sobie AMD i za tą samą cenę Intela i porównaj wydajność. Intel nie ma szans, już pomijając fakt, że bierze prądu jak pralka z suszarką. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adx 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Stereotyp dla ludzi, którzy nie używali AMD. Dla nich liczą się cyferki i marketing. Kup sobie AMD i za tą samą cenę Intela i porównaj wydajność. Intel nie ma szans, już pomijając fakt, że bierze prądu jak pralka z suszarką. Wydajność wydajnością, porównaj sobie architekturę. Jak po raz pierwszy czytałem opis wchodzącego na rynek Athlona, to w porównaniu z nim Pentium to była zabawka, takie trochę ulepszone 486... I chyba do dzisiaj idą tą drogą, łaty na przestarzałą architekturę. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
shive 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Wydajność wydajnością, porównaj sobie architekturę. Taaa no i co? Jak wolisz to kup sobie wolniejszy procesor z lepszą architekturą :] Ja jakoś kupuję CPU dla wydajności, a nie da szpanu architekturowego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
T 6 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Ode mnie dodam, ze chociaz lubie firme AMD to niechcialbym aby moj serwis byl hostowany na tej platformie. Jednak platforma intela deklasuje AMD pod kazdym wzgledem (oprocz finansowych). To znaczy pod jakimi konkretnie względami? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
adx 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Taaa no i co? Jak wolisz to kup sobie wolniejszy procesor z lepszą architekturą :] Ja jakoś kupuję CPU dla wydajności, a nie da szpanu architekturowego. Cóż, no offence, ale każdy myśli w takich kategoriach, do jakich jego umysł jest przystosowany. Mnie nie o szpan chodziło, a o popieranie tego co mądre i przyszłościowe. A z wydajnością oraz współczynnikiem moc/wydajność i tak jest lepiej u AMD (przecież gdyby mieli stracić na bardziej zaawansowanej architekturze, to by się w nią nie pakowali). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Mylith 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 Stereotyp dla ludzi, którzy nie używali AMD. Dla nich liczą się cyferki i marketing. Kup sobie AMD i za tą samą cenę Intela i porównaj wydajność. Intel nie ma szans, już pomijając fakt, że bierze prądu jak pralka z suszarką. Wydajność wydajnością, porównaj sobie architekturę. Jak po raz pierwszy czytałem opis wchodzącego na rynek Athlona, to w porównaniu z nim Pentium to była zabawka, takie trochę ulepszone 486... I chyba do dzisiaj idą tą drogą, łaty na przestarzałą architekturę. Architektura ? bardzo ciekawe bo całkiem niedawno publikowano całkiem sporą ilość artykułów, miedzy innymi o tym, że Intel w obecnej chwili jedyne co może rozwijać w swoich procesorach to zwiększać taktowanie zegara i rozmiar pamięci cache, ponieważ architektura jest tak stara (słabe rozwinięcie serii pentium II / III). Nie wiele lepiej jest z AMD. W pewnym sensie obie firmy dochodzą do takiego etapu rozwoju obecnych produktów, iż prawdopodobnie będą zmuszone całkowicie zmodyfikować swoje produkty, po prostu zacząć od „zera”. Prawdę mówiąc to już niedługo, będziemy się masowo przesiadać na procesory 64 bitowe, (prawdopodobnie juz dwu rdzeniowe) to już nie tak odległa przyszłość jakby się mogło wydawać, na tej platformie Intel nie zaprezentował jeszcze nic ciekawego. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Konrad.K 0 Zgłoś post Napisano Styczeń 13, 2006 wg mnie: AMD - lepszy do uzytku domowego INTELE - lepszy na serwery Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach