matt 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2008 Mam prosbe do bardziej obeznanych w temacie, a dokladniej chodzi o optymalne ustawienie mysql. Oto moj config: [mysqld] local-infile=0 skip-locking skip-innodb query_cache_limit=1M query_cache_size=32M query_cache_type=1 max_connections=500 interactive_timeout=100 wait_timeout=100 connect_timeout=10 thread_cache_size=128 key_buffer=16M join_buffer=1M max_allowed_packet=16M table_cache=1024 record_buffer=1M sort_buffer_size=2M read_buffer_size=2M max_connect_errors=10 # Try number of CPU's*2 for thread_concurrency thread_concurrency=2 myisam_sort_buffer_size=64M server-id=1 [safe_mysqld] err-log=/var/log/mysqld.log open_files_limit=8192 [mysqldump] quick max_allowed_packet=16M [mysql] no-auto-rehash #safe-updates [isamchk] key_buffer=64M sort_buffer=64M read_buffer=16M write_buffer=16M [myisamchk] key_buffer=64M sort_buffer=64M read_buffer=16M write_buffer=16M [mysqlhotcopy] interactive-timeout Na maszynie sa dwa fora jedno na phpbb3, drugie na vb oraz dwa cms ... srednia ilosc osob online na obu forach lacznie to ok 200 userow, a na obu stronach to ok 150 userow online. Z gory dziekuje za pomoc. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek_b 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2008 Pominięto tu ważniejszy aspekt niż ilość userów - będące do dyspozycji hardware, a szczególnie RAM. Optymalizacja serwera MySQL możliwa jest praktycznie w warunkach produkcyjnych, oto dosyć genialne narzędzie: wget http://day32.com/MySQL/tuning-primer.sh -O- | sh pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2008 Maszyna ma 2gb ramu w tym ok 1,5 wolnego ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jacek_b 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2008 Oczywiście trudno tu o gotową receptę, ale chciałbym w tym miejscu przybliżyć logikę podejścia do sprawy. Moim skromnym zdaniem należało by: ilość userów online - powiedzmy ze 150-ciu 70%, czyli ok 100 utrzymuje aktywne child-y (te kończą swoje życie jak się nie mylę po 300 sekundach przy standardowych ustawieniach conf apache). Każdy child, to średnio 10 MB RAM-u, czyli 1 GB idzie tylko na http. Pozostałe 500 MB rozparcelować można na wszystkie "cache" i "buffer" widniejące w my.cnf. Jeżeli ich suma będzie wyższa, system zacznie swapować, co go znacznie spowolni. Po mniej więcej takiej wstępnej konfiguracji użyć można wymienionego skryptu, oraz obserwować swap. Dalsze postępowanie zależne jest od wyników obserwacji. Odnośnie poszczególnych parametrów mysql w my.cnf - niestety moja wiedza na ten temat nie pozwala mi na jakieś sugestie, na pewno podział cache i buffer-ów zależy od charakteru baz danych oraz z nich korzystających aplikacji, tutaj niestety kapituluję... Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
matt 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2008 @UP bardzo mi pomogla twoja wypowiedz, teraz poczekamy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach