xorg 693 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 Jak w temacie, po df widzę /dev/sda2 4956316 4701756 0 100% /var przez co nie chce wystartować np. demon mysql, lecz partycja naprawdę nie jest pełna gdyż du podsumowuje 813M total nie wspominając o tym że log się tworzą że nie może utworzyć pliku O co w tym chodzi ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 df -i pewnie skończył Ci się limit plików per partycja Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 /dev/sda2 1280000 13711 1266289 2% /var Raczej nie Poza tym, nadałem chowna chown -R mysql /var/run/mysqld demon się odpalił ale teraz nie da się zalogować w myphpadminie, mhm... tzn loguje się, i ciągle wraca do strony logowania. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lazy 33 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 /dev/sda2 1280000 13711 1266289 2% /var Raczej nie Poza tym, nadałem chowna chown -R mysql /var/run/mysqld demon się odpalił ale teraz nie da się zalogować w myphpadminie, mhm... tzn loguje się, i ciągle wraca do strony logowania. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły ? to ze jest full mimo odrobiny wolnego miejsca to zapewne zarezerwowane dla roota 5% co do tego co moze zajmowac miejsce, a nie wyjsc w du to moze jest to jakis duzy plik ktory jest ciagle uzywany przez jakiegos daemona a ktory został skasowany, moze jakies logi itp. (lsof bedzie przydatny) -- Lazy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 Zgadzam się z @lazy, zatrzymaj daemony i wtedy sprawdź. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 Mhm, zatrzymałem httpd i jest już na /var 71% wolnego miejsca Dziękuję panowie nie wiedziałem że takie jaja się mogą dziać =] PS. Jak wyłączyć całkowicie logi apache ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 PS. Jak wyłączyć całkowicie logi apache ?To jest żadne rozwiązanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 Hmm no wyłączając logowanie apache zaoszczędzi dysku i zużycia zasobów. ps. wyłączysz w konfiguracji apache. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Sierpień 12, 2008 Hmm no wyłączając logowanie apache zaoszczędzi dysku i zużycia zasobów....i straci logi. Reasumując: Nie warto Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Sierpień 13, 2008 Ogólnie rzecz biorąc to zrobiłem dziś drastyczny błąd Nie wrzuciłem na FTP kilku obrazków przez co tworzą się wpisy w errorlogu, loglevel mam ustawione na warn. Dziś gdy zauważyłem iż apache przestał działać, zobaczyłem że /var jest zajęte w 100%. Usunąłem errorloga który miał 3.2GB (po usunięciu du zliczał mi 800MB zajęte, czyli ok, partycja 4GB, 800MB + 3.2GB = 4GB) bez zatrzymywania apache, i stąd ten błąd Wychodzi na to że pora się wziąć za przejrzenie tych logów i naprawienie błędów, dzięki chłopaki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach