mariusz1985 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2008 Cześć, Wiem że problem może być banalny ale mam serwer dedykowany pod swoje projekty z zainstalowanym directadminem i mam problem taki że nie wiem w którym miejscu mam zmienić konfiguracje jezyka żebym za każdym razem jak się łącze nie musiał wysyłać dodatkowego zapytania mysql('Set names latin2'); byłby ktoś w stanie mi powiedzieć w którym miejscu muszę to zmienić, będę wdzięczny. To jest mój /etc/my.cnf [mysqld] local-infile=0 default-character-set=latin2 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2008 [mysqld] language=/usr/share/mysql/polish character-sets-dir=/usr/share/mysql/charsets default-character-set=utf8 default-collation=utf8_general_ci skip-character-set-client-handshake [mysql.server] default-character-set=utf8 [mysqldump] default-character-set=utf8 [mysql] default-character-set=utf8 [client] default-character-set=utf8 /etc/mysql/my.cnf Tyle sam się nauczyłem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2008 A ja mam o dziwo wszędzie latin2.. tylko z apache2/conf.d/charset odhaszowałem wymuszanie i do tego z php.ini zostawiłem wykomentowany charset i działa : ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lazy 33 Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2008 Cześć,Wiem że problem może być banalny ale mam serwer dedykowany pod swoje projekty z zainstalowanym directadminem i mam problem taki że nie wiem w którym miejscu mam zmienić konfiguracje jezyka żebym za każdym razem jak się łącze nie musiał wysyłać dodatkowego zapytania mysql('Set names latin2'); byłby ktoś w stanie mi powiedzieć w którym miejscu muszę to zmienić, będę wdzięczny. To jest mój /etc/my.cnf [mysqld] local-infile=0 default-character-set=latin2 nigdzie w konfiguracji tego nie zmienisz, php ignoruje my.cnf, pozostaje 1) skompilowanie libmysqlclient z defaultem na latin2 2) magiczna latka (obecna o ile dobrze pamietam w gentoo) dodajaca dodatkowe opcje do php.ini ktore ustalaja domyslne kodowanie -- Lazy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mariusz1985 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2008 Czyli nie zostaje mi nic innego niż przekompilowanie libmysql ? O co chodzi o tą magiczną łatkę system jaki posiadam to Debian? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Sierpień 10, 2008 mariusz nie kompiluj nic jeszcze, zainteresuj się tym wątkiem: http://www.webhostingtalk.pl/index.php?showtopic=9863 i kombinuj różne ustawienia w my.cnf, php.ini i apache2/conf.d/charset.. z doświadczenia wiem, że różnie to bywa, ale raczej powinieneś trafić.. charset można wykomentować, w php.ini w sumie też można zostawić to co jest wykomentowane, dopisz do my.cnf to z tego wątku wyżej który podałem - albo latin2 albo utf8.. i w bazie kombinuj przez phpmyadmin - coś się uda.. złotej recepty chyba nikt na to dziadostwo nie zna.. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Noone 19 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2008 Ja się znowu posłużę swoim magicznym linkiem który co kilka dni się przydaje: http://tworzenie-stron-www.org/artykuly/3/...Na_Stronach_Www init_connect sobie znajdź Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mariusz1985 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 11, 2008 Ja się znowu posłużę swoim magicznym linkiem który co kilka dni się przydaje: http://tworzenie-stron-www.org/artykuly/3/...Na_Stronach_Www init_connect sobie znajdź Dzięki wiedziałem o tym init_connect ale wcześniej wywalało mi błędy ale teraz doszedłem wreszcie ;p o co chodzi. Noone chodź wcześniej spać;p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach