Emil 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 1, 2008 Witam, chce ustawić chmody w taki sposób. GŁÓWNY FOLDER --> FOLDER --> POD FOLDER FOLDER=nazwa użytkownika skryptu(uzytkownikow okolo 1 tys.) :/. loguje sie do ssh wchodze w GŁÓWNY FOLDER i teraz co zrobić aby wszystkie POD FOLDERY były ustawione na chmod 777 lub co zrobic abym w FOLDERZE wszystkie katalogi o nazwie online miały chmod 777? Zawsze moge wchodzic w każdy FOLDER i ustawiac na katalog online 777 ale to by trwało wieki mam nadzieje ze napisalem zrozumiale. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lazy 33 Zgłoś post Napisano Sierpień 1, 2008 Witam,chce ustawić chmody w taki sposób. GŁÓWNY FOLDER --> FOLDER --> POD FOLDER FOLDER=nazwa użytkownika skryptu(uzytkownikow okolo 1 tys.) :/. loguje sie do ssh wchodze w GŁÓWNY FOLDER i teraz co zrobić aby wszystkie POD FOLDERY były ustawione na chmod 777 lub co zrobic abym w POD FOLDERZE wszystkie katalogi o nazwie online miały chmod 777. Zawsze moge wchodzic w każdy FOLDER i ustawiac na katalog online 777 ale to by trwało wieki mam nadzieje ze napisalem zrozumiale. w "pod folderze" moze byc tylko jeden katalog online ja bym to zrobil np. tak cd /glownyfolder find -maxdepth 2 -mindepth 2 -type d -name online|xargs -n 1 chmod 777 na poczatek proponuje zamienic chmod 777 na echo by sprawdzic czy aby to na pewno chmodowane sa tylko katalogi o ktore nam chodzi -- Lazy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MasterNETpl 100 Zgłoś post Napisano Sierpień 1, 2008 man chmod chmod -R 777 katalog/ #wszystkim plikom i katalogom ustawią się prawa 777 Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Sierpień 2, 2008 Dodam jeszcze że tak samo działa chown i bowiem chgroup (też ma taki parametr). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach