waz 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2008 O co chodzi z tymi wirtualnymi DNS, kompletnie tego nie kumam. Jeśli już coś wygoogluje, to jest to dla mnie czarna magia. Chciałbym sobie ułatwić jedną sprawę i może właśnie potrzebuje do tego wirtualnych DNS. Chodzi o to że: Mam dwa kona reseller z panelem DA. Jedno podstawowe i tam około 30 użytkowników w firmie A oraz drugie mniejsze w firmie B. Mam dwa ponieważ jak by firma A lub B "odmówiła współpracy" to mogę sprawnie przeżucić backup na drugi serwer. Problem jaki się pojawia polega na tym że 30 klientów musiało by zmienić serwery dns u rejestratora domen z ns1.firmaA.pl ... na ns1.firmaB.pl. I wiadomo a to nie pamiętają hasła, przypomnienie czy też wygrzebanie tego hasła trwa, do tego zawracam im głowe i mogą odejść. Czy mogę to rozwiązać za pomocą wirtualnych DNS? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2008 Oczywiście, że tak. Do tego właśnie służą wirtualne DNSy. Możesz ustawić ns1.twojadomena i ns2.twojadomena i takie dnsy podawać swoim klientom. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
michaeln 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2008 Ja korzystam z http://xxl-web.com/dns/index.html do wlasnie tego i jestem bardzo zadowolony Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
waz 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2008 Hekko widzę że kolega wyczuł ża jeden resellerek jest u niego A czy serwery DNS te które mam teraz będą działały na równi z tymi wirtualnymi? I będą "aktywne" jeśli uruchomię wirtualne? I kolejne pytanie, czy mogę coś zrobić na resellerze w firmie A, gdzie utworzę wirtualny dns z moją domeną główną, by ten wirtualny kierował domeny na resellera w Firmie A i B? Czyli podpiąć dwa konta resellerskie pod jednego wirtual DNS? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Hekko.pl 239 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2008 Hekko widzę że kolega wyczuł ża jeden resellerek jest u niego Może przypadkiem,.. A czy serwery DNS te które mam teraz będą działały na równi z tymi wirtualnymi? I będą "aktywne" jeśli uruchomię wirtualne? Tak. I kolejne pytanie, czy mogę coś zrobić na resellerze w firmie A, gdzie utworzę wirtualny dns z moją domeną główną, by ten wirtualny kierował domeny na resellera w Firmie A i B? Czyli podpiąć dwa konta resellerskie pod jednego wirtual DNS? Poprzez zarządzanie wpisami DNS jest to raczej do zrobienia. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
waz 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 25, 2008 Na pewno pogrzebie we wpisach, może mi się uda. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach