mag 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 22, 2008 Witam, Mam VPS w hosteurope.de (wersja XXL 2.0) z pleskiem Kilka razy dziennie przekracza parametr privvmpages, który w tej opcji serwera ma limit 393,216 Dostaję tez komunikaty (watchdog) ze spamassassin nie działa. Ostatnio wgrałem blacklisty - i na liście która ma 30 MB spamassassin sie nie restartuje (out of memory). Obciążenie serwera nie jest zbyt duże - load poniżej 1, pozostałe parametry systemu w normie - za wyjątkiem privvmpages. Dla całkowitego obrazu podaję ze na serwerze jest też zainstalowany sitebuilder (swsoft), jest ok 200 subdomen ale niezbyt rozbudowanych, ok 200 kont e-mail na które niestety wchodzi bardzo dużo spamu, traffick ok 150 GB/mc Spamassassin jest standardowo skonfigurowany (w plesku wg zaleceń z helpa). Część spamu odfiltrowuje i uczy się :-) od niecałego roku - niektóre skrzynki mają już po kilka tysięcy nauczonych maili. Moje pytania brzmią: - czy można jakoś skonfigurować spamassassina aby mniej pamięci zużywał (i aby mógł wciągnąć nową blacklistę) - jaki VPS ew. dedyk wystarczyłby do tego projektu - do wyboru: - HE: VPS MAX 3.0 (2-5GB, privvmpages chyba dwa razy taki) - OVH: superplan2008 (4GB, core2duo) lub EG 08 (4GB, XEON 2 rdzenie) Co polecalibyście - a może lepiej rozdzielić pocztę od www na dwa serwery? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
scz 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2008 Nie lepiej używać poczty google dla domen? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mag 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2008 Nie lepiej używać poczty google dla domen? czytałem artykuł o tym, ale nie miałem czasu tego rozpracować. Mógłbyś powiedzieć czy w takim przypadku klient może się domyśleć (sprawdzić) że poczta trzymana jest na serwerach googla (chodzi o jakieś logo googla w interfejsie albo link przez googla a nie IP)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
exa 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 23, 2008 czytałem artykuł o tym, ale nie miałem czasu tego rozpracować. Mógłbyś powiedzieć czy w takim przypadku klient może się domyśleć (sprawdzić) że poczta trzymana jest na serwerach googla (chodzi o jakieś logo googla w interfejsie albo link przez googla a nie IP)? Interfejs jest taki, jak przt gmailu. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mag 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2008 Może ktoś coś podpowiedzieć co zrobić aby jakoś spamassassina skonfigurować - bo niestety teraz prawie non stop jest "down" Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2008 Zmień serwer na coś lepszego. np. ovh superplan. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Lipiec 24, 2008 SA przy rozbudowanych regulkach tak niestety ma... zre pamiec niemilosiernie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mag 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2008 SA przy rozbudowanych regulkach tak niestety ma... zre pamiec niemilosiernie. Tylko jaki serwer dobrać. Jeśli OVH - jak sugeruje Patrick to czy superplan z 4GB spokojne wystarczy czy może od razu powinienem wziąć 8GB (serwer EG)? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Lipiec 28, 2008 Ciężko powiedzieć w ciemno, ale myślę, że superplan da rade. Dobrze skonfiguruj, zoptymalizuj Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach