krk151 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2008 Witam mam pytanie gdyż obecnie mam podpiętą domenę na koncie reseller a teraz kupiłem, i teraz kieuje pytanie do was jak zrobić, żeby domena była aktywna na dwoch serwerach i na obu serwerach mozna by było zakładać konta w tej domenie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2008 Korzystasz z jakiegoś panelu jak cPanel lub DA? Na dwóch serwerach - osobnych maszynach? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krk 2 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2008 takie coś wogóle da rade zrobić ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
krk151 0 Zgłoś post Napisano Lipiec 4, 2008 Korzystasz z jakiegoś panelu jak cPanel lub DA? Na dwóch serwerach - osobnych maszynach? tak na koncie reseller w sisco mam DA a na VPS w innej firmie ispCP Omega PL Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Abim 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2008 No właśnie... dołączę się do pytania Jak mam 2 serwery: pierwszy w pl, drugi w uk No i w konfiguracji domeny: ns1...pl ns2...pl ns1...uk ns2...uk no i serwery skonfigurowane pod nie (2 oddzielne strony) Właściwie jak to jest? chciałbym, żeby temu z uk czy usa strona ładowała się z serwerów uk (nie chce robić subdomen), a wiadomo, szybciej mu się załaduje niż z Polski... no i jak ktoś wejdzie z Polski, żeby nie korzystał z uk (oczywiście przymusu żadnego nie ma, ale żeby szybko chodziła ) czy dns tak działają? wybierają sobie optymalne/najszybsze? //kolejność wpisania ma większe znaczenie? może lepiej wymieszać te wpisy? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
exa 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 27, 2008 czy dns tak działają? wybierają sobie optymalne/najszybsze? //kolejność wpisania ma większe znaczenie? może lepiej wymieszać te wpisy? Nie działają tak . Przy odpytywaniu o IP serwera zapytanie zostanie wysłane do primary DNS (pierwszy na liście). Dwa oddzielne serwery wymagają 2 różnych adresów (domen czy to subdomen). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Abim 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 28, 2008 no tak... to trzeba się troszkę pobawić :> dzięki Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
progo 0 Zgłoś post Napisano Wrzesień 30, 2008 Zakładasz domenę jakasdomena.pl Domena jakasdomena.pl kieruje na serwer w polsce. Tworzysz subdomeny pl.jakasdomena.pl i uk.jakasdomena.pl Na głównej domenie zapisujesz odpowiedni skrypt np. w php, który wykrywa z którego kraju jest dana osoba. Jeżeli z pl to przekierowanie na subdomene pl.[domena], jeżeli z innego kraju to przekierowanie na uk.[domena] Ustalasz wpisz w dns'ach żeby uk.jakasdomena.pl wskazywała na serwer uk. Mam nadzieje, że to co napisałem jakoś pomoże Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach