jinx 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 27, 2008 Kupiłem sobie vps w vps4less.de Basic 128 MB RAM/256 Burst Próbuję instalacji Apache tomcat na debianie apt-get install tomcat5.5 tomcat5.5-admin tomcat5.5-webapps jak rozumiem, apt-get jest na tyle mądry, że sam doinstaluje pakiety, których brak (mam marne pojęcie o administracji linuxa, administracja nigdy nie była w kręgu moich zainteresowań, tyle o ile na studiach trzeba było poznać) podczas przebiegu zauważyłem /dev/mem: permission denied java jest w wersji 1.4.2 (taką zainstalował apt-get) /etc/init.d/tomcat5.5 start nie działa ponowne użycie apt-get daje następujący wynik: Reading package lists... Done Building dependency tree... Done tomcat5.5 is already the newest version. tomcat5.5-admin is already the newest version. tomcat5.5-webapps is already the newest version. 0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded. 3 not fully installed or removed. Need to get 0B of archives. After unpacking 0B of additional disk space will be used. Setting up tomcat5.5 (5.5.20-2etch3) ... Starting Tomcat servlet engine: tomcat5.5invoke-rc.d: initscript tomcat5.5, action "start" failed. dpkg: error processing tomcat5.5 (--configure): subprocess post-installation script returned error exit status 1 dpkg: dependency problems prevent configuration of tomcat5.5-admin: tomcat5.5-admin depends on tomcat5.5 (>= 5.5.20-2etch3); however: Package tomcat5.5 is not configured yet. dpkg: error processing tomcat5.5-admin (--configure): dependency problems - leaving unconfigured dpkg: dependency problems prevent configuration of tomcat5.5-webapps: tomcat5.5-webapps depends on tomcat5.5 (>= 5.5.20-2etch3); however: Package tomcat5.5 is not configured yet. dpkg: error processing tomcat5.5-webapps (--configure): dependency problems - leaving unconfigured Errors were encountered while processing: tomcat5.5 tomcat5.5-admin tomcat5.5-webapps E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) Czy ktoś ma pomysł co jest nie tak, lub po prostu jak zainstalować apache tomcat na debianie, czy może to być kwestia ram, czy 256 to na prawdę jest za mało (jest tyle dostępne - sprawdzałem - serwer jest mało obciążony), czy z poziomu vps można sobie stworzyć pamięć wirtualną? tak wydaje mi się, że domyślnien nie ma a mocno wątpie bym na vps mógł robić partycje Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
netu 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 27, 2008 bellerofont ci powinien pomóc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Czerwiec 29, 2008 bellerofont ci powinien pomóc dzięki za wiarę we mnie niestety to nie jest jeden z tych problemów, które zdalnie w mig da się ocenić na podstawie kilku informacji na krzyż i na tacy podać rozwiązanie... odnośnie samego Tomcat'a podejrzewam, że zwyczajnie w zmiennych środowiskowych brakuje Ci ścieżki do Javy, tudzież czegoś w tym "w stylu" chętnie bym to teraz zdebugował w ramach przypomnienia, ale nie mam czasu, tym bardziej, że nie wiem jakie kroki poczyniłeś, co zmieniałeś itd. najlepiej pogoogluj za jakąś frazą: howto debian vps tomcat znajdź howto, wpisy na forach i dopasuj do swojej sytuacji Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jinx 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 29, 2008 instalowałem na czysty odtworzony system, ścieżka do javy jest chyba, bo polecenie java wpisane z konsoli działa, chyba, że trzeba czegoś więcej? jak wpiszę /etc/init.d/tomcat5.5 start, to nic się nie dzieje, gdzie w logach sprawdzić co tomcata zabolało i czemu się nie uruchomił? I najważniejsze pytanie, czy te 256 Mb ram to jest dość, czy jest możliwe, że tomcat uruchamia javę z domyślnym przełącznikiem np -xm256M i przez to się nie włącza? itak dzięki za odzew Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Czerwiec 30, 2008 Zrobiłem sobie VPSa z przydziałem 256 MB pamięci. Instalacja z paczek Debiana nie wspiera "security manager", tak więc należy w /etc/default/tomcat5.5 wyłączyć tę opcję. Jak już się z tym uporamy okazuje się, że przy standardowej konfiguracji 256 MB pamięci to za mało i Tomcat nie może stworzyć wszystkich potrzebnych sobie procesów. Faktycznie licznik użycia zasobów dla maszyn wirtualnych wskazuje próby nadalokacji przydziałów. Przy 384 MB problem ten nie występuje, wszystko uruchamia się poprawnie. Oprócz tego wspomniany switch "xm", na ile mnie pamięć nie myli, wskazuje nie tyle co ile daemon ma zużyć na starcie, a jakiego limitu ma przy zdefiniowanej mu w plikach konfiguracyjnych funkcjonalności ma nie przekroczyć, stąd obniżanie jego wartości bez końca nie ma sensu. gdzie w logach sprawdzić co tomcata zabolało i czemu się nie uruchomił? /var/log/tomcat5.5/catalina-$data.log Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jinx 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 30, 2008 Zrobiłem sobie VPSa z przydziałem 256 MB pamięci.Instalacja z paczek Debiana nie wspiera "security manager", tak więc należy w /etc/default/tomcat5.5 wyłączyć tę opcję. Jak już się z tym uporamy okazuje się, że przy standardowej konfiguracji 256 MB pamięci to za mało i Tomcat nie może stworzyć wszystkich potrzebnych sobie procesów. Faktycznie licznik użycia zasobów dla maszyn wirtualnych wskazuje próby nadalokacji przydziałów. Przy 384 MB problem ten nie występuje, wszystko uruchamia się poprawnie. Oprócz tego wspomniany switch "xm", na ile mnie pamięć nie myli, wskazuje nie tyle co ile daemon ma zużyć na starcie, a jakiego limitu ma przy zdefiniowanej mu w plikach konfiguracyjnych funkcjonalności ma nie przekroczyć, stąd obniżanie jego wartości bez końca nie ma sensu. /var/log/tomcat5.5/catalina-$data.log dzięki za podpowiedzi no to chyba posiadanie własnego serwera z tomcatem i mysql wymaga więcej niż 7 euro na miesiąc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach