krk 2 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 Amerykańscy informatycy zaprezentowali najszybszy komputer świata; "Roadrunner" wyprodukowany przez firmę IBM wykonuje w ciągu sekundy ponad biliard (10 do potęgi 15) operacji zmiennoprzecinkowych (petaflops) - podaje dziennik "The New York Times". "Roadrunner" jest ponad dwa razy szybszy niż jego poprzednik BlueGene/L, także zbudowany przez firmę IBM. Superszybki komputer, który kosztował 133 mln USD, zainstalowano w narodowym laboratorium naukowym (LANL) w Los Alamos (Nowy Meksyk). "Roadrunner" będzie wykorzystywany przede wszystkim do celów militarnych - tajnych symulacji broni jądrowej. Posłuży też naukowcom do badań nad zmianami klimatycznymi. Jak podaje "NYT", powołując się na przedstawiciela laboratorium, "Roadrunner" jest w stanie w ciągu jednego dnia przeprowadzić takie obliczenia, które wszystkim mieszkańcom całego globu zajęłyby 46 lat, gdyby liczyli za pomocą kieszonkowych kalkulatorów bez przerwy siedem dni w tygodniu. źrodło: gazeta.p Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Bartosz Gadzimski Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 Coś jak mój notebook, a na poważnie to patrząc na koszty (133mln dolarów) wydaje się to nie być dużą sumą za stworzenie takiego potwora. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość RuFiK Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 takie rzeczy to tylko na zachodzie Pozdrawiam Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 A jaki system tym zarzadza? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 Windows Vista Ultimate : ) ale podobno Aero zacina ; ) sorry za offtop, ale strasznie kusiło to napisać hehe EDIT: heh : P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 Klawiatura mu się zacina pewnie Windows Vista Ultimate : )ale podobno Aero zacina ; ) Haha, pewnie pirat ! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Jarosław Szmańda 42 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 A tak serio? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 jakiś BSDek pewno ;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
webh.pl 229 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 Red Hat Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 zVM, zos ... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Czerwiec 10, 2008 Ciekawe czy CS 1.6 by mi poszedł A tak na poważnie za taką kasiorkę to i jak bym się sprezył by coś wymylić, a na allegro ja mysalełem ze PC za 4000 zł to szybki PC i tylo rdzeniowy Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach