Krystian 17 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2008 Jak można sprawdzić co zajeło całe miesjce na partycji /. Nagle cała partycja zrobiła się zajęta, nawet serwer mysql nie chce ruszyc :] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
xorg 693 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2008 Ja pierwszy rzut oka sprawdź katalog /var/logs - mi właśnie kiedyś tam nieźle demon mysql naspamował (zainteresuj się komendą du, w szczególności z parametrami -sh ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jarek 4 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2008 ncdu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2008 du -sh pokazuje mi 1,7 GB zajętego dysku na / Logi zajmują 5 Mb :/ Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jarek 4 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2008 to wejdź do głównych innych katalogów i użyj komendy du -sh.. /var /home /usr /etc itd.. ;] Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Noone 19 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2008 To zrób sobie ostre podsumowanie: du / -hS | sort -nr > /jakisplik.txt albo du / -ak | sort -nr > plik.txt W pliku będziesz miał oczywiście wynik do przejrzenia na spokojnie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Krystian 17 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2008 już wiem odpaliłem sobie shoutcasta, żeby mieć co w biurze słuchać.. zawalił mi cały dysk logami :/ Już wszystko śmiga pięknie Dzięki za pomoc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Linux 0 Zgłoś post Napisano Maj 26, 2008 df -h (dla partycji ) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Maj 27, 2008 df -h (dla partycji ) Ale co mu to da? Tą komendą zobaczy ile zajmuje partycja (jak i tak już wie, że 100%), a chciał wiedzieć które pliki tyle zajmują (są największe). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach