Mateusz Sojda 41 Zgłoś post Napisano Maj 24, 2008 Zastanawia mnie, jak to jest z kompilacją programów, a budowaniem własnych paczek. Czy w tym pierwszym wypadku będzie jakiś problem z aktualizacją lub deinstalacją oprogramowania? Biorąc pod uwagę np. taki mysql, który chciałem sobie sam skompilować z wyłączeniem debugowania i paroma feature'ami. Które rozwiązanie będzie bardziej optymalne? Pytam, bo przez pół nocy męczyłem się ze zbudowaniem własnej paczki i mi się to nie udało Polecenie debian/rules binary zwróciło komunikat o błędzie: dpkg-gencontrol -pmysql-common -ldebian/changelog -isp -Tdebian/mysql-common.substvars -Pdebian/mysql-common dpkg-gencontrol: warning: can't parse dependency mysql-common-@MYSQL_BRANDED_PREVIOUS_BASE_VERSION@ dpkg-gencontrol: error: error occurred while parsing Replaces dh_gencontrol: command returned error code 2304 make: *** [binary-indep] Błąd 1 Oczywiście dodam, że wszystkie zależności spełnione itp. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach