fazi 0 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Czy znacie jakieś rozwiązania umozliwiające zdalny dostęp przez sieć do serwerów/komputerów ale sprzętowy. Tzn czasem oprogramowanie do zdalnego dostępu się zwiesi a czasem potrzebował bym zdalnie dostać się do biosu komputera czy go twardo zresetować. Chodzi mi o jakieś rozwiązanie uniwersalne - nie tylko do jakiś serwerów ale i do zwykłych PC no i dobrze by było żeby było dostępne cenowo dal zwykłego zjadacza chleba czyli do jakiegoś do góra 1000zł ? Czy jest może coś takiego? I drugie pytanko - bo planuje zakup serwera (tak do 5000zł) i wiem że w technologiach serwerowych są własnie takie rozwiązania umożliwiające dostęp zdalny (sprzętowy) ale nie miałem z nimi doświadczenia - rozwiązania jakich firm są dobre? Dziękuję i pozdrawiam fazi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
patryk 451 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Zainteresuj się KVMoverIP, które realizuje dokładnie to o co Ci chodzi - np. takie http://www.thinklogical.com/product.asp?ID=48. Wiekszość producentów serwerów dostarcza także dodatkowe karty do administracji na poziomie sprzętowym. Dell daje karty DRAC, HP iLO, a SuperMicro swoje karty działające w oparciu o IPMI, ale KVMy są często tańsze (choć czasami można ustrzelić DRAKa do starszych Delli na Allegro za bezcen bo sprzedający chce się pozbyć "tego dziwnego czegoś" ) i bardziej funkcjonalne przy większości zastosowań. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach