Art_ 0 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 a tak ostatnio wywiązała się dyskusja o prostym backupie ( w temacie ovh ) wiec może zapodam taki mój mały przyklad ( działa ;P ) choć wiadomo że jeśli podchodzi się profesjonalnie do tego lepiej zainteresować się rsync, ftpsync etc... #!/bin/bash EMAIL="twoj@mail.com" EMAILMESSAGE="/tmp/emailmessage.txt" uptime > $EMAILMESSAGE BAZY="/home/folder/bazy_$(date +%d-%m-%Y).sql" mysqlcheck -u root -ptwojehaslo --all-databases -o mysqldump -u root -ptwojehaslo --all-databases > $BAZY echo "1. Kopia baz danych utworzona" >> $EMAILMESSAGE du -h $BAZY >> $EMAILMESSAGE PLIKI="/home/backup_$(date +%d-%m-%Y).tar.gz" tar -czf $PLIKI folder echo "2. Kopia zapasowa utworzona" >> $EMAILMESSAGE du -h $PLIKI >> $EMAILMESSAGE ftp -n << EOF open adresftp.pl user login haslo put $PLIKI ./$PLIKI quit EOF echo "3. Backup przeslany na zewnetrzne ftp" >> $EMAILMESSAGE rm $PLIKI rm $BAZY echo "4. Kopie usuniete z dysku lokalnego" >> $EMAILMESSAGE echo "5. Backup wykonany poprawnie" >> $EMAILMESSAGE uptime >> $EMAILMESSAGE /usr/sbin/sendmail "$EMAIL" < $EMAILMESSAGE echo "ok" chyba nie muszę tłumaczyc że niektóre dane zmieniamy na swoje ;d skrypt wykonuje optymalizacje baz i ich backup oraz przesyla na ftp wystarczy zapisać w pliku.sh i odpalić ./nazwa.sh Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
netzip 0 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Kopiowanie /home i wysylanie na ftp, python: #!/usr/bin/python from ftplib import FTP import tarfile, os """Tworzy i wysyla backup na serwer ftp""" backup_path = '/home' #co chcemy skopiowac ftp_host = 'ftp.domena.pl' #host ftp ftp_user = 'login' #login ftp_password = 'haslo' #haslo #pakujemy zawartosc /home kopia = tarfile.open("/root/kopia.tar","w") kopia.add(backup_path) #dodajemy do archiwum /home (rekurencyjnie) for bb in kopia.getnames(): print "Dodano %s do kopii lokalnej" % bb #co mamy w kopii print "Pomyslnie spakowano wszystkie pliki" #laczymy sie z serwerem backup backup = FTP(ftp_host) #polaczenie ftp backup.login(ftp_user,ftp_password) #logowanie ftp plik = open('/root/kopia.tar','rb') #wybieramy plik #wysylamy plik backup.storbinary('STOR kopia.tar',plik) #wyslany plik (kopia.tar) usuwamy z serwera os.remove("/root/kopia.tar") print "Backup zakonczony." #koniec Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
beliq 442 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Backup via FTP nadaje się niestety tylko do niewielkiej porcji danych. Pakowanie wielu sporych objętościowo kont hostingowych do paczek .tar.gz potrafi zamulić serwer przez całą noc i nieraz część dnia. Polecam rsync, jedna komenda, którą rzecz jasna można dodać do cron'a. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Potwierdzam. rsync jest jedną z wydajniejszych i lepszych metod, jednak wtedy potrzebujesz specjalnego serwera na backup:- )) Sprawdza on czy zostały zmienione jakieś pliki na serwerze (dane są przesyłane w postaci hash) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 a ja ćwiczę ten bashowy skrypt do mysql ale coś mi lekko nie chodzi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Potwierdzam.rsync jest jedną z wydajniejszych i lepszych metod, jednak wtedy potrzebujesz specjalnego serwera na backup:- )) mozna by kupic jakis KIMSUFI 2008 XXL RAID i zalozmy 2-3 dedyki mialyby backup. Dla pewnosci mozna by maszynę zmienic na np http://www.ovh.pl/produkty/superplan2008raidlarge.xml Wystarczylo by to myslę dla 5 kont backupowych po np 200 GB z dostępem do rsynca. Cena jednostkowa okolo 100 zł netto / miech. Nie jest to profesjonalny backup, ale powinien wystarczyc dla większosci wypadków i zaletą jest to że nie przerzuca się danych miedzy serwerowniami a tylko po LANie. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Cena Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Ja się piszę ale na znacznie mniejsze konto około max 30 giga Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zrio 6 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Takie dedyki pod backupy na spółkę to IMO niebezpieczne rozwiązanie - no chyba, że masz do tego kogoś spore zaufanie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Takie dedyki pod backupy na spółkę to IMO niebezpieczne rozwiązanie - no chyba, że masz do tego kogoś spore zaufanie. racja, ale myślę ze znalazł by się taki administrator który zająłby się takim serwerkiem, nie ma na nim wielu usług więc myślę że mozna by siuę zmieniścić w kwocie 100 zł netto / miesiac za opiekę. Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ksk 67 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 A co tam dużo do konfiguracji ? Jedno razowo max 150 pln i tyle Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 Chętnie podejmę się administracji jeśli ktoś potrzebowałby takiej usługi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
ednet 136 Zgłoś post Napisano Maj 12, 2008 A co tam dużo do konfiguracji ? Jedno razowo max 150 pln i tyle mam na mysli okresowe sprawdzenie integralnosci plików itp. Ed Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach