mama87 0 Zgłoś post Napisano Maj 2, 2008 DA + apache 2.0 + proftpd no i php tzn tak po mojemu to sprawa ma sie tak Kazdy nowy user np: /home/user/ /home/user2/ /home/use3/ nie maja prawa wejsc z poziomu php (czy ftp) do katalogu innego usera Przechodzac do sedna: dane ftp domena.pl user: admin haslo: megatajne host: domena.pl katalog roboczy: /home/user/domians/domena.pl/public_html/ Gdu user posiada sciezke /home/user/domians/domena.pl/public_html/ to z poziomu php (tak samo jak menagerem ftp) moze sie maxymalnie cofnac do /home/user/ w DA user zaparkowal domene domena2.pl sciezka ma sie tak /home/user/domians/domena2.pl/public_html/ Konto o nazwie domena2.pl ma takie same dane do ftp user domena.pl nie chce aby domena2.pl mial dostep do jego plikow i dla tego stworzyl dla niego w DA subftp user: admin@domena2.pl haslo: bardzotajne host: domena.pl katalog roboczy: /home/user/domians/domena2.pl/public_html/ z poziomu ftp faktycznie domena2.pl nie ma dostepu do plikow z katalogu domena.pl ale z poziomu php dalej moze cofac sie w inne katalogi az do /home/user/ Ogolnie chodzi mi oto ze gdy moj user udzieli koledze miejsca na ftp to aby ten kolega nie mogl zagladac w jego pliki z poziomu php chcial bym uzyskać cos takiego jak konto ftp na katalog z ktorego nie daloby sie wyjsc zadnym skryptem Pozdrawiam i prosze o pomoc (w razie gdybym cos zle uscislil prosze pytac to powiem) btw nie wiem gdzie lezy problem czy w konfiguracji php czy moze gdzie indziej Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
mama87 0 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2008 czy ktos mi odpowie ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
jarek 4 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2008 http://twoja_domena.pl:2222/HTM_FTP_CREATE...twoja_domena.pl i tam masz specjalny: i ustaw ścieżkę do katalogu Nie wiem jak z php ale tak na ftp tyra... i utwórz oczywiście nowego użytkownika, jeszcze może zmiana właściciela folderu? może pomoże? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
malu 460 Zgłoś post Napisano Maj 4, 2008 chcial bym uzyskać cos takiego jak konto ftp na katalog z ktorego nie daloby sie wyjsc zadnym skryptem Pomyśł zanim palniesz głupote :- )) Wtedy żadne popularne skrypty by nie działały, wogóle jakie kolwiek bardziej rozbudowane skrypty. Jak już to ograniczenia php w obrębie vhosta. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
progo 0 Zgłoś post Napisano Maj 20, 2008 A najlepiej to dać znajomemu konto reseller'a i po sprawie... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach