lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Kwiecień 25, 2008 Jeśli potrzebujesz nadać takie same prawa dla wszystkich plików i katalogów możesz wykorzystać ten sposób: vi chmod.sh (wrzuć kod skryptu) chmod +x chmod.sh cat chmod.sh chmod.sh - na katalogi #!/bin/bash echo 'Podaj katalog' read kat echo 'Podaj prawa np. 755' read prawa find $kat -type d -print0 | xargs -0 chmod $prawa chmod.sh - na pliki #!/bin/bash echo 'Podaj katalog' read kat echo 'Podaj prawa np. 644' read prawa find $kat -type f -print0 | xargs -0 chmod $prawa Po odpaleniu skryptu podajemy katalog, a później prawa tak jak prosi nas o to skrypt. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
verde 4 Zgłoś post Napisano Kwiecień 25, 2008 lukaschemp - widze ze pamiętnik porad piszesz na forum . Bardzo dobrze . Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Kwiecień 25, 2008 W pierwszym skrypcie ma być $kat zamiast kat - literówka, poprawię to jak będę miał dostęp teraz nie mogę edytować tego. verde - hehe, raczej nie pamiętnik, nudzę się i wrzucam parę skryptów które mi się przydały czy też potrzebowałem kiedyś takowych, może przydadzą się komuś. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2008 Interaktywny skrypt do czegos takiego? Bez jaj... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2008 Interaktywny skrypt do czegos takiego? Bez jaj... A wiesz ilu luserów spotkałem co nadają prawa dla każdego pliku/katalogu i trwa to X czasu zamiast zrobić to jedną linijką? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2008 A wiesz ilu luserów spotkałem co nadają prawa dla każdego pliku/katalogu i trwa to X czasu zamiast zrobić to jedną linijką?Przeczytaj jeszcze raz to, co napisalem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2008 Przeczytaj jeszcze raz to, co napisalem Hehe, sorry robię 1000 rzeczy na raz, mała zamotka. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach