lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Kwiecień 25, 2008 W taki sposób bardzo łatwo i przejrzyście można wylistować katalogi w formie drzewa: vi tree.sh (wrzuć kod skryptu) chmod +x tree.sh cat tree.sh #!/bin/bash echo if [ "$1" != "" ] then cd "$1" fi pwd ls -R | grep ":$" | \ sed -e 's/:$//' -e 's/[^-][^\/]*\//--/g' -e 's/^/ /' -e 's/-/|/' if [ `ls -F -1 | grep "/" | wc -l` = 0 ] # then echo " -> brak podkatalogów" fi echo exit Użycie: ./tree.sh katalog (np. ./tree /etc) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2008 ...mozna tez skorzystac z systemowej komendy tree Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2008 Ja akurat tego nie mam bash: tree: command not found ale dobrze, że podałeś, obadam sobie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość patrick Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2008 apt-get update;apt-get install tree ex: tree /etc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2008 Ja akurat tego nie mam bash: tree: command not found Moj blad, wydawalo mi sie, ze w Linuksach przychodzi w base. Sprawdzilem teraz pare systemow i faktycznie nie zawsze jest Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Kwiecień 26, 2008 apt-get update;apt-get install treeex: tree /etc Akurat nie używam teraz systemu Debianowego Więc dla mnie będzie emerge -av tree Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach