GreyHat 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 14, 2008 Witam wszystkich. Nowy jestem, prawie noob Ale mam nadzieje ze sie nie obrazicie i jakos wspolnymi silami pomozecie mi przejsc przez temat DNSa. Mam swoje wlasne zewnetrzne IP. Kupilem sobie domenke w nazwie.pl i chcialbym ja postawic na wlasnym DNS-ie. Pierwsza sprawa moje konfigi: named.conf zone "XXX.XX.XXX.in-addr.arpa" IN { type master; file "XXX.XX.XXX.zone"; allow-update { none; }; allow-transfer { any; }; }; zone "mojakupionadonenka.pl" { type master; file "master/mojakupionadomenka.pl"; notify yes; allow-transfer { IP_SERWERKA_SLAVE(uzyczylmikolegago); }; }; /var/named/chroot/var/named/master/mojakupionadomenka.pl ; plik strefy dla mojakupionadomenka.pl ; @ 1D IN SOA ns1.mojakupionadomenka. grey.mojakupionadomenka.pl. ( 2008041003 ; serial 1H ; refresh 2H ; retry 7D ; expire 1D ; default_ttl ) ; ; ns1 1D IN A XX.YYY.ZZZ.AAA ;ip serwera zewnetrzny ns2 1D IN A DNS.DNS.DNS.DNS ;dns dostawcy intetu brama 1D IN A XXX.YYY.ZZZ.AAA ;brama do netu @ 1D IN NS ns1.mojakupionadomenka.pl. @ 1D IN NS ns2.mojakupionadomenka.pl. @ 1D IN MX 10 mail.mojakupionadomenka.pl. @ 1D IN A XX.YYY.ZZZ.AAA ;ip serwera zewnetrzny ftp 1D IN A XX.YYY.ZZZ.AAA ;ip serwera zewnetrzny mail 1D IN A XX.YYY.ZZZ.AAA ;ip serwera zewnetrzny gate 1D IN A XX.YYY.ZZZ.AAA ;ip serwera zewnetrzny www 1D IN CNAME ns1.mojakupionadomenka.pl. Czy ktos moglby mi sprawdzic ten config ? Jakie jest teraz moje dalasze postepowanie, co mam zrobic, w panelu w nazwa.pl moge dodac swoje serwery DNS, ale ich nie przyjmuje. Czy ktos moglby to mi jakos wytlumaczyc dlaczego ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
p 3 Zgłoś post Napisano Kwiecień 14, 2008 Czy ktos moglby to mi jakos wytlumaczyc dlaczego ? Zapewne dlatego... ns2 1D IN A DNS.DNS.DNS.DNS ;dns dostawcy intetu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fanel 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 14, 2008 Dajcie znać czy pomogło. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
GreyHat 0 Zgłoś post Napisano Kwiecień 16, 2008 ok, a co ma tu byc, bo jakos nie moge tego rozgryzc, chce miec mastera i slava na jednej maszynie. Czyli co ? musze prosic mojego dostawce netu o dodatkowy jakis wpis ?czy jak ? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
lukaschemp 27 Zgłoś post Napisano Kwiecień 25, 2008 Tu masz opisane jak to należy zrobić. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach